Neprimjerene političke poruke u krugu nikšićke Gimnazije postaju praksa

Profesorica Lalatović poručuje da bi nekad čuvenu nikšićku gimnaziji pod hitno trebalo vratiti tamo gdje pripada - na sam vrh akademske ljestvice, ali da se sa ovakvim vladanjem i njegovim nekažnjavanjem nikome ne piše dobro
449 pregleda 8 komentar(a)
Gimnazija Stojan Cerović, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Gimnazija Stojan Cerović, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 05.03.2016. 18:36h

Neprimjerene političke poruke u krugu nikšićke gimnazije postaju praksa. Nakon transparenata podrške premijeru "Milo, uz tebe su Rastoci" koji su u oktobru osvanuli na ulazu u školu, ovih dana pažnju je privukao grafit oštrijeg tona ispisan na bočnoj strani ove ustanove.

Iako je pomoćnik gimnazije Stojan Cerović Aleksandar Vujković za portal Mladi Nikšića kazao da je grafit na školi stajao pola godine, pa nije jasno zašto se tek digla prašina, direktor gimnazije Žarko Raičević negira i tvrdi da je tu bio samo nekoliko dana, te da su ga uklonili čim je to vrijeme dozvolilo.

"U prednjem dijelu je bio istovjetni grafit, pa je onda pisan opet. I on se ponavlja. Neki grafiti se ponavljaju u zavisnosti od nekih kretanja. Vidjeli smo, a naravno čekali smo da stane kiša da bi mogli da ga okrečimo", rekao je Raičević.

Dodaje da je gimnazija pogodna za ovakve stvari jer se nalazi u izolovanom dijelu prigradskog naselja.

Kako se rodna kuća premijera Mila Đukanovića nalazi u neposrednoj blizini, nije teško odgonetnuti da poruke ostavljaju Đukanovićevi simpatizeri, te da je i titula "kralja iz Rastoka" pripisana upravo njemu.

Za dugogodišnju bivšu profesoricu nikšićke gimnazije Mariju Lalatović nad vrijeđanjem po nacionalnoj osnovi bi trebalo da se zabrine svaki častan i misleći čovjek.

Taj grafit je osvanuo na jednoj vaspitno-obraznovnoj ustanovi, u nju ulazi 1.000 đaka, u njoj radi skoro 100 profesora. Kako se osjećaju oni koji se tu prepoznaju kao pripadnici srpske nacionalnosti", rekla je Lalatović.

I Lalatović tvrdi da je sporni grafit na gimnaziji stajao mnogo duže od nekoliko dana, te da uprava škole ne smije sebi da dozvoli raspirivanje mržnje među djecom.

Direktor Raičević kaže da će se sa sličnim pojavama i ubuduće obračunavati krečenjem, ali se nada da ih neće biti i poziva mlade da razmišljaju o ljepšim stvarima.

"Ako već hoće to da urade, ima ljepših poruka da poruče mladima ili nama"

Raičević tvrdi da video nadzor postoji samo na prednjoj strani škole, te da nije poznato ko stoji iza natpisa. Ipak, autori oktobarskih transparenata otvoreno su se za lokalne portale pohvalili podrškom koju su na taj način pružili Đukanoviću.

Profesorica Lalatović zato poručuje da bi nekad čuvenu nikšićku gimnaziji pod hitno trebalo vratiti tamo gdje pripada - na sam vrh akademske ljestvice, ali da se sa ovakvim vladanjem i njegovim nekažnjavanjem nikome ne piše dobro.

Bonus video: