Orua: Pregovarački proces sa EU podrazumijeva suštinske reforme koje dugo traju

Orua izrazila zadovoljstvo što je Crna Gora u prethodnom periodu ostvarila vidljiv i značajan napredak u oblasti evropske integracije
0 komentar(a)
Sastanak, Lukšić, Orua, Foto: MVPEI
Sastanak, Lukšić, Orua, Foto: MVPEI
Ažurirano: 04.03.2016. 17:01h

Francuska snažno podržava integraciju Crne Gore i država zapadnog Balkana u Evropsku uniju (EU), kazala je predsjednica Odbora za evropske poslove Nacionalne Skupštine Francuske, Danijel Orua na sastanku sa ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija, Igorom Lukšićem.

„Sagovornici su saglasili da će Samit sa državama zapadnog Balkana, koji se održava u julu u Parizu, biti dodatna vrijednost naporima regiona prema čvršćem povezivanju sa Evropskom unijom (EU), kako na političkom, tako i na ekonomskom i kulturnom planu“, saopšteno je iz Ministarsta vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI).

Kako se navodi, Orua je kazala da Nacionalna Skupština kroz svoje djelovanje daje punu podršku integraciji država Zapadnog Bakana u EU.

Dodaje se da je Orua izrazila zadovoljstvo što je Crna Gora u prethodnom periodu ostvarila vidljiv i značajan napredak u oblasti evropske integracije.

Ona je objasnila da postoje izazovi u najzahtjevnijim poglavljima.

„Pregovarački proces podrazumijeva suštinske reforme koje dugo traju, ali koje će državi obezbijediti članstvo u EU porodici i dugoročne benefite“, poručila je Orua.

Lukšić je zahvalio Francuskoj za podršku evropskoj i evroatlantskoj integraciji Crne Gore.

On je, kako se navodi, kazao da je najbolja potvrda bliskosti dvije države snažna i opipljiva podrška u mnogim oblastima, posebno u oblasti evropske integracije.

U saopštenju se kaže da je on upoznao Oruu sa bilansom stanja u pregovaračkom procesu, kao i sa dinamikom otvaranja poglavlja u narednom periodu.

Lukšić je ocijenio da Crna Gora deset godina nakon obnavljanja državnosti ima razloga za zadovoljstvo postignutim rezultatima i sprovedenim reformama.

„Sastanku su prisustvovali i predstavnici Odbora za evropske poslove koji su se tokom razgovora sa Lukšićem interesovali za teme od značaja za pregovarački proces, ekonomski razvoj i upravljanje“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: