Još nema pravosnažne presude u postupku protiv Mandića

Sudije u ovom predmetu imaju manje posla, jer razmatraju samo žalbe Mandićevih advokata koji su tražili ukidanje presude i novo suđenje
610 pregleda 10 komentar(a)
Damir Mandić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Damir Mandić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.03.2016. 21:03h

I nakon skoro 12 godina od zločina još nema pravosnažne presude u postupku protiv Damira Mandića koji je i dalje jedini optuženi za učešće u ubistvu direktora Dana Duška Jovanovića. Na posljednju presudu kojom je u oktobru prošle godine opet osuđen na 18 godina zatvora, Mandićevi advokati su se žalili Apelacionom sudu. Vjeruju da su njihove žalbe osnovane.

"Jer mislim da je do sada u crnogorskom pravosuđu nezapamćeno da se za ovakvo krivično djelo ma i za bilo koje krivično djelo prvostepeni sud bavi stepenom vjerovatnoće da je neko izvršio krivično djelo pa u prvostepenoj presudi smo naišli na konstataciju suda da je najvjerovatniji scenario da se krivično djelo izvršilo na taj i taj način", kaže za TV Vijesti Branko Anđelić, advokat Damira Mandića.

"Prvostepeni sud je počeo da zaključuje i iznosi svoje zaključke u potpunoj suprotnosti sa nalazom i mišljenjem vještaka predtsvnika vještaka iz Visbadena koji su praktično uzaključili da iz tog vozila nije pucano", kazao je Velibor Marković, advokat Mandića.

Ipak, ne kriju svoje sumnje.

"Pitate me šta očekujem, prije svega ukidanje prvostepene presude ako će se suditi po zakonu, međutim da se sudilo po zakonu ovdje do dan danas ni istraga ne bi bila okončana", kaže Velibor Marković, jedan od advokata odbrane.

Sudije Apelacionog suda ispred sebe imaju žalbu manje, jer se na presudu nije moglo žaliti Tužilaštvo budući da su Mandićevu presudu ukinule sudije ustavnog suda, zbog čega u ponovljenom postupku nije mogao dobiti strožiju kaznu od već izrečene.

Duško Jovanović ubijen je 27. maja 2004. godine ispred redakcije „Dana“.