U fokusu 5G tehnologija i virtuelna stvarnost

Jedna od poruka iz Barselone je da su korisnici tokom prošle godine počeli u većoj mjeri da koriste mogućnosti mobilnih plaćanja, pa će osim najnovijih smartfona i taj trend u Crnu Goru prva donijeti kompanija M tel
207 pregleda 1 komentar(a)
Sajam Barselona, Foto: Screenshot (YouTube)
Sajam Barselona, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 29.02.2016. 10:30h

U gradu fudbala i vina, posljednjih dana sve oči bile su uprte u nove tehnologije. Najjači aduti svjetskih tehnoloških divova imali su minut slave upravo u glavnom gradu Katalonije - Barseloni, a generalni utisak je da će novu tehnološku revoluciju napraviti mreža pete generacije (5G).

“5G omogućava, danas možete ovdje da vidite, brzinu i do 25 gigabajta. To je tehnologija koja će se koristiti poslije standardizacije 2020,” kazao je za TV Vijesti Antonio Pasarela iz kompanije Erikson.

Trenutke slave otvaranja kongresa ukrao je osnivac Facebooka Mark Zakerberg, koji je kao sljedeći veliki tehnološki korak najavio projekte bazirane na virtuelnoj stvarnosti, a u čemu će mu pomoći prestižne kompanije Samsung i Okulus.

“To je spoj dvije najveće kompanije na svijetu i sigurno ćete u narednih par mjeseci vidjeti eksploziju VI-AR kontakata. Slali smo prije 5 godina tekst na Facebook, pa fotografije, zatim video sa odmora, a u narednih godinu-dvije stavljacete 360 snimke i imati utisak kao da ste tamo,” obećao je Saša Orovec u ime kompanije Samsung.

Jedna od poruka iz Barselone je da su korisnici tokom prošle godine počeli u većoj mjeri da koriste mogućnosti mobilnih plaćanja, pa će osim najnovijih smartfona i taj trend u Crnu Goru prva donijeti kompanija M tel.

“Pravo zadovoljstvo mi je da najavimo da ćemo već u narednih par mjeseci imati jedan veoma dobar proizvod gdje će korisnici u Crnoj Gori imati mogućnost da maltene zaborave svoje novčanike i da uz pomoć telefona rješavaju sva plaćanja u Crnoj Gori”, najavio je za TV Vijesti direktor marketinga i prodaje u M telu Milivoje Cerović.

Kada je rijeć o pametnim telefonima,Crnogorcima ce već od sljedećeg mjeseca biti dostupni najnoviji modeli.

Sajam je posjetilo preko 80.000 ljudi.

Bonus video: