Rast plata u izbornoj godini: Slučajno ili ne, ima li para ili nas čeka zaduživanje?

Sindikalne vođe od epiteta izbornog zakona, više muči što su predviđena povećanja mizerna, i što će racun za njihovu isplatu, vjerovatno opet platiti najsiromašniji
86 pregleda 9 komentar(a)
Novac, pare, Foto: Screenshot Tv Vijesti
Novac, pare, Foto: Screenshot Tv Vijesti
Ažurirano: 25.02.2016. 18:56h

Oko 50 hiljada zaposlenih koji se finansiraju iz drzavnog budzeta , za dva mjeseca imaće veće plate od pet do 16 odsto, predviđeno je tek usvojenim zakonom o zaradama u javnom sektoru.

Usvajanje ovog zakona pratilo je niz kontroverzi, od toga da povećanje plata dolazi u izbornoj godini, do činjenice da niko ne zna precizno, koliko će povećanje opteretiti budžet ni kako će se naći potreban novac. I dok iz vlade tvrde da je novac u drzavnoj kasi već predviđen, iz opozicije uvjeravaju da to nije tačno i da nas očekuje novo zaduženje.

Sindikalne vođe od epiteta izbornog zakona, više muči što su predviđena povećanja mizerna, i što će račun za njihovu isplatu, vjerovatno opet platiti najsiromašniji.

Ministri, ljekari, činovnici, prosvetari, vodoinstalateri, komunalci, čistačice...svima njima, plate će porasti između pet i po i 16 odsto. Slučajno ili ne, samo nekoliko mjeseci pred parlamentarne izbore. I dok u opoziciji, a djelimično i u sindikatu, smatraju da je to još jedna u nizu manipulacija vlasti u predizborne svrhe, u vladi kažu da se o povećanju govorilo godinama, ali da se zalomilo da bude baš ove.

"Povećanje plata u javnom sektoru je aktuelna tema ne posljednjih mjeseci, nego bar posljednje dvije godine, kojim se najavljivalo povećanje plata i kao što je rekao ministar finansija to je finansijsko sređivanje u toj oblasti", istakao je Suad Numanović, ministar za manjinska i ljudska prava

"Zarade se ne mogu povećavati u administraciju u izbornoj godini, i činjenica je da se radi to u izborne svrhe. Nova parlamentarna većina je sa istom onom većinom koja je glasala povjerenje vladi, juče glasala i povećanje zarada", kazao je Aleksandar Damjanović poslanik SNP-a.

"Radi se o malom povećanju obzirom da mi već duži niz godina, od 2008 godine nemamo povećanja, a imamo skok cijena i roba i usluga, što je devalviralo budžet domaćinstva u Crnoj Gori. Idealno vrijeme ako treba da dođe do nekog povećanja da je to upravo ta izborna godina, vjerovatno ni to nije određena slučajnost", objasnio je Srđan Keković, predsjednik Unije sindikata

Trenutak u kome rastu penzije i plate nije jedino sporno za vlast i opoziciju. Dvije strane ne slažu se ni u vezi sa tim da li će zbog povećanja plata biti potrebno novo zaduženje ili ne.

"Kao odgovorna vlada, i odgovorno ministarstvo finansija, i odgovoran ministar Žugić, naravno da je to budžetom planirao sva ta sredstva, računajući i ona sredstav koja će zančiti povećanje plate u obrazovanju i zdravstvu", rekao je Numanović.

"Taj novac se može naći samo novim zaduženjem, odnsono taj novac se može naći samo povećanjme novih dažbina, a pitanje da li Crna Gora ima taj privatni sektor koji to može da istrpi, i uzgred taj privatni sektor koji niko nije pitao prilikom donošenja ovog zakona", tvrdi Damjanović.

Predstavnici sindikata tvrde da je novac lako pronaći, ako to vlada želi- oprezivanjem luksuza ili uvođenjem poreza na nekretnine koje se ne koriste. Naglasavaju da nije normalno da država godinama oprašta milionske dugove za porez, a da svaki cent uredno naplati običnim građanima.

"Da ne govorim o porezima koji se uvijek uvedu na račun građana i radnika, a nikad na račun onih koji imaju kapital u psojedu, koji žive dobro, i koja bi valjda je prirodno, a pogotovo govorim o stranim investitorima, koji iznose profite odavde, trebalo da podijele, tu težinu ekonomske krize sa građanima Crne Gore", kazao je Keković.

Ono što je ostalo kao nepoznanica, jeste i koliko će sva povecanja da nas koštaju . Država tvrdi da neće više od 10 miliona, u opoziciji kazu da se radi o duplo većem iznosu.

Bonus video: