Kavarić: Nacionalni brend jača konkurentnost države

Bitni razlog za brendiranje Crne Gore je i poboljšanje nivoa vidljivosti i prepoznatljivosti među državama regiona, a po pristupanju EU i među državama članicama EU
71 pregleda 2 komentar(a)
Vladimir KAvarić, Foto: Ivan Petrušić
Vladimir KAvarić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 25.02.2016. 12:53h

Nacionalni brend, zasnovan i razvijen na crnogorskim vrijednostima, doprinosi prestižu i ugledu države, zbog čega treba usmjeriti kapacitete svih institucija kako bi se gradio imidž koji Crna Gora i zaslužuje, ocijenio je ministar ekonomije, Vladimir Kavarić.

On je, učestvujući na konferenciji Iskustva i izazovi u procesu brendiranja Crne Gore u Kolašinu, kazao da vrijednosti koje Crna Gora posjeduje predstavljaju polazni osnov za njeno brendiranje.

“Nacionalni brend zasnovan i razvijen na vrijednostima Crne Gore, doprinosi prestižu i ukupnom ugledu zemlje, stvara pozitivan imidž države, čineći je atraktivnom i privlačnom. Zato je važno usmjeriti kapacitete i resurse svih institucija i ključnih aktera u društvu, kako bi razvoj nacionalnog brenda dobio onu formu koja je neophodna i kako bi se gradio imidž koji Crna Gora i zaslužuje”, rekao je Kavarić.

On je naveo da Crna Gora, svojim prirodnim, privrednim i ljudskim resursima, kao i svim specifičnostima koje na malom geografskom području posjeduje, gradi veoma dobar i prepoznatljiv brend.

Kavarić je, kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, podsjetio da će dobro pozicioniran nacionalni brend u budućnosti doprinijeti ukupnim ekonomskim, društvenim, socijalnim i političkim benefitima.

Prema njegovim riječima, jedna od ključnih karakteristika savremenog doba je porast konkurencije među državama, što se jasno ogleda u borbi za resurse i osvajanje određenih tržišta i upravo iz tog razloga sve je više prisutna praksa nacionalnog brendiranja.

„Geografska dimenzija u brendiranju često igra veliku ulogu kod potrošača, investitora, turista i drugih, pri odabiru određenog proizvoda, destinacije ili mjesta poslovanja. Prateći savremene trendove i prilagođavajući se novonastalim promjenama, Crna Gora je započela proces nacionalnog brendiranja, kome umnogome doprinosi pristupanje Evropskoj uniji (EU) i članstvo u NATO“, rekao je Kavarić.

Bitni razlog za brendiranje Crne Gore je i poboljšanje nivoa vidljivosti i prepoznatljivosti među državama regiona, a po pristupanju EU i među državama članicama EU.

„Potreba nacionalnog brendiranja država navedena je i bitnim usvojenim dokumentima Evropskog parlamenta i Savjeta Evrope. Sve ovo ukazuje na nužnost nacionalnog brendiranja, ne samo za domaće, već i za potrebe evropskih integracija, kojima je Crna Gora na jasan način opredijeljena i koje predstavljaju njen primarni državni, pa samim tim i ekonomski interes“, naveo je Kavarić.

On je podsjetio da će brendiranje, kao izuzetno efikasan instrument marketinga, rezultirati podsticajem direktnih stranih investicija, u strateške grane privrede kao što su energetika, turizam i poljoprivreda.

„Nacionalnim brendiranjem se podstiču i domaći proizvođači, što je posebno važno sa aspekta poljoprivrede. Brend države objedinjuje i promovše svu kvalitetnu ponudu zemlje, a na taj način se, kroz izbalansirani regionalni razvoj, prevazilazi jaz između razvijenih i nerazvijenih područja“, ocijenio je Kavarić.

On je naveo da se razvijenim nacionalnim brendom omogućava i dobra koordinacija svih lokalnih aktera na tržištu, što je jedan od ključnih preduslova za iskorišćavanje nacionalnih resursa.

Trodnevnu konferenciju koja se završava danas, organizovala je Hanns Seidel Fondacija za Srbiju i Crnu Goru, a domaćin je crnogorsko Ministarstvo ekonomije.

Bonus video: