Od svinjskog gripa boluje 29 osoba, broj građana sa simptomima virusa H1N1 udvostručen

"Počinje iznenada sa simptomima kao što su povišena temperatura slabost, malaksalost, kašalj, bolovi u grlu", kazala je Božidarka Rakočević iz Centra za prevenciju i kontrolu bolesti IZJZ
166 pregleda 6 komentar(a)
prehlada, grip, Foto: Shutterstock
prehlada, grip, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.02.2016. 18:51h

U Crnoj Gori od svinjskog gripa boluje 29 osoba, dok je broj građana sa simptomima virusa H1N1 udvostručen u protekloj sedmici, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje.

U ovoj ustanovi nemaju podatke o tome da li je neko od oboljelih životno ugrožen.

Tokom prethodne sedmice 142 osobe imale su simptome virusa A H1N1, dok je kod 29 potvrđeno da boluju od svinjskog gripa.

"Počinje iznenada sa simptomima kao što su povišena temperatura slabost, malaksalost, kašalj, bolovi u grlu", kazala je Božidarka Rakočević iz Centra za prevenciju i kontrolu bolesti IZJZ.

U Institutu za javno zdravlje nemaju podatke da li je neko od oboljelih životno ugrožen.

U ovoj sezoni zabilježena su dva smrtna slučaja od svinjskog gripa.

Prva žrtva je 51-godišnji pacijent koji se nije liječio od hronične bolesti niti je bio vakcinisan protiv gripa.

Druga žrtva je 50-godišnja medicinska sestra koja je radila na internom odjeljenju barske bolnice. I takođe nije bila vakcinisana protiv gripa iako je imala hronično oboljenje.

"Kao što i ovi podaci govore u rizičnoj grupi smo i mi zdravstveni ljekari, ali naravno prije svega hronični pacijenti i pacijenti starije životne dobi. Zbog uglavnom propratnih tegoba ondnosno ranijih bolesti koje nose dugo godina sa sobom, njihov imunitet je ugrožen već samim tim, tako da virus gripa koji dođe može da dovede do fatalnog ishoda", rekao je dr Bojan Bekan iz Doma zdravlja Podgorica.

A da do toga ne bi došlo ljekari savjetuju :

"Da se obavezno odleži kući nekoliko dana, da se uzima simptomatska terapija, da se uzima dovoljno tečnosti i da se ne ide na posao, niti da djeca idu u školu i vrtiće da ne bi širili na druge osobe i da bi se što prije oporavili", objašnjava Rakočević.

Iz Instituta za javno zdravlje ističu da se građani još mogu vakcinisati u domovima zdravlja.

Vakcinu ne mogu primiti mlađi od 6 mjeseci, ozbiljno oboljeli i oni koji su alergični na sastojke vakcine, posebno na proteine iz jaja.

Sezona obolijevanja od gripa, kako očekuju u podgoričkom Domu zdravlja, trebalo bi da se završi krajem marta, kada prođu temperaturna kolebanja.

Bonus video: