"Nastavak dijaloga ako Đukanović prihvati sedam spornih uslova"

Predsjednik SNP-a Srđan Milić, založice se da u ponedjeljak bude održan sastanak lidera svih partija koje nijesu podržale vladu Mila Đukanovića
77 pregleda 82 komentar(a)
Skupština, parlamentarni dijalog, Foto: Boris Pejović
Skupština, parlamentarni dijalog, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.02.2016. 18:55h

Ukoliko opozicija to bude tražila, premijer Milo Đukanović spreman je na dalji dijalog o uspostavljanju uslova za fer i slobodne izbore.

Ovu informaciju koja je listu "Vijesti" saopštena iz Vladinog biroa za odnose sa javnošću, lideri SDP-a, DEMOS-a i URE - parlamentarnih stranaka koje su najjaktvnije učestvovale u pregovorima, dočekali su gotovo jednoglasno.

Premijeru poručuju da nastavak dijaloga nije sporan ako ispuni sedam trenutno spornih uslova.

Predsjednik SNP-a Srđan Milić, založice se da u ponedjeljak bude održan sastanak lidera svih partija koje nijesu podržale vladu Mila Đukanovića.

Pet dana nakon kraha parlamentarnog dijaloga o uspostavljanju uslova za fer i slobodne izbore, premijer Đukanovic poručuje da je spreman za nastvak razgovora, ako opozicij to bude tražila.

U njegovoj DPS ocekuju da će za premijerovu spremnost opozicija imati sluha.

"Spremni smo za nastavak pregovora i ja sam siguran da će biti razumijevanja i sa druge strane i da pregovori treba da budu nastvljeni", istakao je Tarzan Milošević (DPS).

Lider SDP-a Ranko Krivokapić zadovoljan je premijerovom porukom, ali kaže da prvi čovjek Vlade i DPS-a prvo mora da stane iza svojih riječi, nakon završne runde pregovora.

"Gdje je rekao da su samo dva uslova sporna, da nam posalje pismeno da su samo dva uslova sporna, što znaci da je prihvatio svih onih ostalih sedam i mi ćemo vrlo brzo da mu odgovorimo, dovoljno je da stane iza svojih riječi, da to stavi na papir i dobiće brzo odgovor, što znači da dijalog već funkcioniše", kazao je Krivokapić.

Slično odgovaraju iz Demosa i URE.

I oni premijera upućuju na, po njima, spornih sedam tačaka. Nakon poruke da mjesto predsjednika Skupštine više nije sporno, navode da tačke sporenja ostaju, između ostalog, Javni servis, ANB, kontrola finansija i zapošljavanja na lokalnom nivou.

"Ja smatram da su iscrpljene mogućnosti za nastavak dijaloga, bez prihvatanja premijera svih onih tačaka koje su ostale nakon našeg ozbiljnog rada i odbijanja arogantnog, ne, sigurno nećemo pregovarati, ima onaj predlog, ako usvoji onih sedam tačaka primicemo k znanju i vidjeti dalje što ćemo", rekao je predsjednik Demosa Miodrag Lekić.

"Mi takve uslove ne prihvatamo i nije tačno da mi kucamo na otvorena vrata, ta vrata nijesu otvorena nego su ta vrata slobodnih i fer izbora zabravljena sa sedam DPS-ovih ključeva i mi nećemo tražiti nikakv novi dijalog, mi koji smo zagovornici bili dijaloga od početka, nema dijaloga ukoliko se ove elementarne stvari i pretpostavke ne stvore", kazao je lider Građanskog pokreta URA Žarko Rakčević.

Za jedinstven odgovor opozicije je i SNP. Lider ove partije premijerovu spremnost za nastavak dijloga, ako to opozicija zatraži ovako je doživio.

"Njegove poruke su neozbiljne, iskreno, ne interesuje me šta poručuje. Ono što je bitno je da partije koje nijesu podrzale vladu 27. januara naprave jedinstven odgovor. Jedinstven odgovor bi podrazumijevao i inicijativu o izglasvanju nepovjerenja Skupštini Crne Gore, jedinstven odgovor je i orgnizacija protesta", kazao je predsjednik SNP-a Srđan Milić.

On dalje navodi da bi u tom jedinstvenom odgovoru trebalo razmotriti i platforme SNP-a i DF-a za izlazak iz političke krize. Povući ce i prvi potez

"Ono što ću napraviti je da već u ponedjeljak insistiram na mogućnosti održavanja zajedničkog sastanka i da vidimo šta je to što bi bio zajednički imenitelj svih onih partija koje nijesu podržale Vladu 27. januara", dodao je Milić.

Mogućnost jedinstvenog odgovora opozicije lider SDP-a za sada ovako komentariše.

"Pa ne mogu reći za čitavu opoziciju koja nije glasala za nepovjerenje Vladi, nije ni bila sva u sali, ali je važno da dođemo do akcione situacije koju premijer sad može da omogući", rekao je Krivokapić.

U DPS-u smatraju da vlast i opozicija treba da se dogovore i o eventulnom novom modelu pregovora.

"Da se oni odluče na koji će način nastaviti pregovore, da li treba moderator ili ne i oni će na najbolji način to definisati", kazao je Milošević.

Pregovori vlasti i opozicije o stvaranju uslova za fer i slobodne izbore, koji se očekuju sredinom oktobra, propali su prošle sedmice, nakon tromjesečnog rada, u kome nije učestvovao Demokratski front, a dijelom ni Demokratska Crna Gora.

Bonus video: