Kako smo došli u situaciju da nam djecu uče nepismeni prosvjetari

Iz Ministarstva prosvjete je najavljeno da će pokrenuti procedure izmjene zakonskih akata kojima će se precizirati jasni i strogi kriterijumi u postupku zapošljavanja u obrazovno-vaspitnim ustanovama, kao i procesi licenciranja i relicenciranja nastavnika
147 pregleda 127 komentar(a)
nepismena učiteljica, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
nepismena učiteljica, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 23.02.2016. 19:04h

Slučaj učiteljice podgoričke Osnovne škole Pavle Rovinski, čije su nepismene primjedbe na učenicki rad prije 20 tak dana osvanule na Facebooku, zatvoren je preporukom inspekcije da ona mora proći dodatne obuke.

Ono što ostaje kao dilema je, koliko takvih predavača još radi u crnogorskim školama i kako smo došli u situaciju da nam u učionice ulaze nepismeni prosvjetni radnici, koji osim što ne mogu edukovati djecu ,degradiraju jednu od najvažnijih profesija u društvu.

Razlozi se kažu dugogodišnji iskusni profesori i civilni aktivisti, kriju u lošoj selekciji prilikom upisa na fakultete , ali i zapošljavanju po vezi.

"Na tablama širom Crne Gore ćete pronaći mnogo pravopisnih grešaka koji su nedvosmisleni dokazi da nastavnici nisu ovladali elementarnim vještinama. Ovo je vrh ledenog brijega, ispod njega stoji mnogo više problema i sa njima se treba suočiti", rekla je profesorica književnosti Božena Jelušić, koja se prosvjetnim radom bavi već 35 godina."

Ona glavni problem vidi u selekciji učenika koji se odlučuju za pedagoška zanimanja.

"Imam iskustvo da iz odjeljenja oni učenici koji imaju najveće probleme i sa pismenošću upravo idu da studiraju na grupe gdje se obrazuju za nastavu. Dakle, veoma ozbiljna selekcija učenika kao na primjer u Finskoj ili Sloveniji da se mogu upisati isključivo odlični ili najbolji učenici trebalo bi da bude državni prioritet".

Iz Ministarstva prosvjete je ranije saopšteno da je tim nadzornika Zavoda za školstvo obišao školu Pavle Rovinski i zaključio između ostalog da učiteljica ima dobru komunikaciju sa djecom i njihovim roditeljima kao i sa upravom škole.

"S druge strane, Tim nadzornika je uvidom u sveske učenika utvrdio da učiteljica u svom pisanom izrazu nedosljedno primjenjuje pravopisna, odnosno jezička pravila i ovim povodom dao preporuke. Rezultati vanrednog nadzora ukazuju da se kvalitet nastave u predmetnom odjeljenju procjenjuje od nivoa zadovoljava do nivoa uglavnom zadovoljava".

Ministarstvo je takođe zadužilo učiteljicu da prođe dodatne obuke kako bi unaprijedila kvalitet nastave.

U civilnom sektoru osim lošeg obrazovanja nastavnog kadra, problem vide i u zapošljavanju.

"Plate u prosvjeti su jako male i to nije motivirajuće za najkvalitetnije mlade ljude da se dalje profesionalno usavršavaju u toj oblasti. Kao posljedicu toga imamo situaciju u kojoj naši građani to percipiraju kao jedan od ključnih izvorišta korupcije. Naše posljednje istraživanje ukazuje da prilikom zapošljavanja ili izbora u akademsko zvanje 52 odsto crnogorskih građanja prepoznaje korupciju u obrazovanju", rekla je direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević.

Zbog toga je, kaže Uljarević, ogromna odgovornost na ministarstvu provjete.

"Ministarstvo prosvjete kroz svoje mehanizme može da iskontroliše sistem da napravi razliku između manjine koja ima znanje i u nastavnom radu koristi moderne metode od većine koja je tu zarad nekih drugih kvaliteta", rekla je ona.

Iz Ministarstva prosvjete je najavljeno da će pokrenuti procedure izmjene zakonskih akata kojima će se precizirati jasni i strogi kriterijumi u postupku zapošljavanja u obrazovno-vaspitnim ustanovama, kao i procesi licenciranja i relicenciranja nastavnika.

Bonus video: