Fasulas: Zapadni Balkan i dalje teži EU

"Dalje jačanje veza je neophodno i u svjetlu tekuće izbjegličke krize na čijem se udaru prvi našao Zapadni Balkan kao ključan dio migrantske rute”, navodi se u Fasulasovom tekstu
1 komentar(a)
Petros Fasulas, Foto: Betaphoto
Petros Fasulas, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 23.02.2016. 15:27h

Ambicije zemalja Zapadnog Balkana za članstvo u EU nisu splasle, a da bi se ostvarile u trenutku kada se EU suočava i sa brojnim krizama uključivanje civilnog društva potrebnije je nego ikad, ocijenio je danas generalni sekretar Međunarodnog evropskog pokreta Petros Fasulas.

"Nedavno podnošenje zahtjeva za članstvo u EU u slučaju BiH, godinu dana prije planiranog roka, pokazuje da ambicije zemalja regiona na planu proširenja nisu usahle, ni zbog zamora od proširenja u EU i od reformi u zemljama na Balkanu ni zbog drugih izazova sa kojima se suočava Unija", ocenio je Fasulas u tekstu za EurAktiv Srbija.

Evropske integracije danas se češće preispituju nego ranije, a unaprjeđenje priprema za pristupanje moraće da ide ruku pod ruku sa preduzimanjem koraka na nivou EU za rješavanje kriza, ocijenio je on.

"To podrazumijeva i veće angažovanje organizacija civilnog društva na prevazilaženju izazova koje donose ekonomska kriza, zamor od proširenja, porast populizma i euroskepticizma. Dalje jačanje veza je neophodno i u svjetlu tekuće izbjegličke krize na čijem se udaru prvi našao Zapadni Balkan kao ključan dio migrantske rute”, navodi se u Fasulasovom tekstu.

Generalni sekretar Međunarodnog evropskog pokreta najavio je da će skup ove organizacije u Beogradu 25. i 26. februara, pod nazivom "Više od civilnog društva: zajedničkim dijalogom na evropskom putu", biti prilika da se razmotre izazovi i iskustva regionalnih aktera koji učestvuju u procesu pregovora o članstvu u EU.

Na skupu koji se organizuje u saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji i uz podršku TACSO očekuje se više od 150 predstavnika civilnog društva, evropskih i nacionalnih institucija.

Bonus video: