Ulcinj: Stari grad će uskoro svijetliti u četiri boje

Starograđani su uvjereni da će se sva značajna kulturna dešavanja preseliti upravo ispod zidina Starog grada
236 pregleda 5 komentar(a)
Stari grad Ulcinj, Foto: Screenshot (YouTube)
Stari grad Ulcinj, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 20.02.2016. 19:05h

Zidine ulcinjskog Starog grada biće osvjetljene po najsavremenijoj tehnologiji, koja se još nije koristila u Crnoj Gori. Koristeći savremenu elektroniku i tehnologiju, svjetlost će se smjenjivati u četiri boje,a projekat osvjetljenja radio je cuveni italijanski majstor fotografije i scenografije Franko Ferari, uz stručnu i tehničku podrsku arhitektonskog biroa Ital design. Vrijednost projekta je 76 hiljada eura.

"Našem birou bila je posebna čast da na zajedničkom projektu rasvjete zidina starog grada Ulcinja, sarađujemo sa Frankom Ferarom, jednim od najvećih specijalista u Evropi i svijetu koji se odnosi na osvjetljenje, kako arhitektonskih objekata, tako i objekata posebno istorijske vrijednosti, poput vrkve Svetog Marka u Vatikanu", kaže za TV Vijesti Aleksandar Dabović iz "Ital design".

Zadovoljni su i Starograđani.

"Stari grad je uzdignut na jednoj hridi i izgleda kao jedan nasukani brod, a sada ce izgledati kao jedan predivan kruzer, s tim što je ovaj naš kruzer star preko 2.500 godina. Stari grad je svuda, u svim kancelarijama, na svim panoima, i mi želimo da on dobije pravu vrijednost!, kaže Ismet Karamanaga­ predsjednik Udruženja prijatelja Starog grada Kaljaja.

Starograđani su uvjereni da će se sva značajna kulturna dešavanja preseliti upravo ispod zidina Starog grada, dok iz Ital design­a, vjeruju da će Stari grad biti raskosno osvijetljen već za Dan opštine Ulcinj, koji se obilježava prve subote aprila.

"Ovaj projekat će biti realizovan do početka aprila, kojim ce se dodatno afirmisati naš stari grad, kao najvrijednije kulturno istorijsko naslijeđe naše opštine", otkriva Dabović.

Projekat osvjetljavanja Starog grada realizovaće podgorička firma Artek.

Bonus video: