Samohrana majka traži pomoć: Kuda sa troje djece nakon 1. marta?

Priče porodica koje jedva preživljavaju gotovo svakodnevno nameću pitanje: Ima li socijalne pravde u Crnoj Gori, koja je i po Ustavu, država socijalne pravde?
481 pregleda 33 komentar(a)
Slađana Radojević, Foto: Screenshot (YouTube)
Slađana Radojević, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 20.02.2016. 18:32h

Ulica solidarnosti u podgoričkom naselju Tološi krije tužnu priču porodice Radojević. Na pragu iznajmljenog stana, ekipu TV Vijesti dočekala je Slađana, samohrana majka troje djece.

"Ja sam samohrana majka evo već 6 godina. Živim od socijalne pomoći koja iznosi 163 eura, podstanari smo isto toliko, 6 godina. Od te socijalne pomoći uspijemo nekako da izmirimo kiriju i dugove koje imamo za struju i komunalije", kaže Slađana Radojević

Za ostalo se snalaze kako znaju i umiju. Ona povremeno radi kao taksista, ili kao higijeničarka, a ne primaju alimentaciju.

"Ja sam njima bukvalno i otac i majka u svakom smislu te riječi", kaže Slađana.

Radojevići su pomoć dobijali od Banke hrane, a učestvovali su i u emisiji Dnevnica koja će se u srijedu emitovati na televiziji Vijesti. Sreća zbog pomoći koju su dobili kratko je trajala. 18. februara, dan nakon snimanja emisije, vlasnici stana u kojem žive svega 3 mjeseca tražili su da se isele.

"Nijesmo dobili otkaz zato što smo dužni kiriju, nijesmo dobili otkaz, zato što nijesmo platili struju, zato što smo možda urnisali stan, niti bučni, niti glasni, gazde navode da nije razlog snimanje emisije, ali ja sumnjam da je to razlog, jer ne vidim drugi razlog i jedino mogu na to da se okrenem", priča Slađana.

Stan su plaćali 110 eura. Rok za iseljenje je 1. mart, i ne znaju kuda će...

Zato traže pomoć države.

"Nisam prepoznata u sistemu kao samohrana majka, kao jednoroditeljska porodica, tretirana sam kao svaka ostala porodica, gdje su oba roditelja. Vrlo je teško izaći iz situacije u kojoj se nalazimo... Ova su djeca budućnost Crne Gore, ja tražim za njih da oni imaju svoja prava, budućnost, za sebe ne tražim ništa..."

Marko, Marija i Milica žele siguran krov nad glavom.

"Da mami bude lakše, da nađe posao gdje može da radi, za nas jer imamo jedino mamu", kazala je Slađanina kćerka Marija.

Milica bi voljela da 3. marta može da proslavi rođendan.

"Ona zna da spremi tortu, baš lijepe torte, ali nema novca za sokove i poslastice", otkriva Milica.

A Marija dodaje: "Uopšte ponekad ne možemo ni da slavimo rođendan."

Za radost ovih mališana ne treba puno, samo malo solidarnosti. Zato iz ulice koja nosi baš takav naziv Radojevići šalju apel za pomoć. Svi koji su solidarni mogu kontaktirati Banku hrane.

Fondacija BANKA HRANE Crne Gorewww.bankahrane.mebankahranepg@gmail.comMob: +382 69 495 680

Bonus video: