BiH uručena dokumenta iz procesa evropskih integracija Crne Gore

Pejović je prenio spremnost Crne Gore da naučene lekcije iz pregovaračkog procesa prenese kolegama iz BiH u pravcu ubrzanja njihovog puta prema EU
0 komentar(a)
Aleksandar Andrija Pejović, Josip Brkić, Foto: MVPEI
Aleksandar Andrija Pejović, Josip Brkić, Foto: MVPEI
Ažurirano: 19.02.2016. 12:18h

Crna Gora uručila je Bosni i Hercegovini (BiH) materijale koje je pripremala u procesu dobijanja kandidatskog statusa u cilju bolje pripreme BiH za predstojeći proces odgovaranja na upitnik.

Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija saopšteno je da je državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović, boravio u dvodnevnoj posjeti Sarajevu na konsultacijama u oblasti evropske integracije.

Pejović je, kako se navodi, odvojeno razgovarao s direktorom Direkcije za evropske integracije Edinom Dilberovićem i zamjenikom ministra vanjskih poslova Josipom Brkićem i predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova te države zaduženim za evropske poslove.

"Sastanci su bili prilika za predstavljanje rezultata u pristupanju EU, sumiranje dosadašnje saradnje na tom polju, kao i mogućnosti i modaliteta za njeno unapređenje", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je u cilju bolje pripreme BiH za predstojeći proces odgovaranja na upitnik, crnogorska delegacija uručila materijale koje je Crna Gora pripremala u procesu dobijanja kandidatskog statusa.

Pejović je prenio spremnost Crne Gore da naučene lekcije iz pregovaračkog procesa prenese kolegama iz BiH u pravcu ubrzanja njihovog puta prema EU.

"U tom kontekstu je upoznao sagovornike s iskustvom Crne Gore u pristupanju EU, od predaje zahtjeva za članstvo 2008. do najnovijih aktivnosti koje se odnose na ispunjavanje uslova za otvaranje novih poglavlja, kao i na tekuće aktivnosti i mjere u okviru ispunjavanja akcionih planova za 23. i 24. poglavlje", navodi se u saopštenju.

Dilberović je istakao je da je crnogorsko iskustvo, kao države koja predvodi region u pristupanju EU, veoma značajno za BiH i da može služiti kao primjer svim zemljama aspirantima za članstvo u Uniji.

"U cilju unapređenja saradnje u oblasti evropske integracije, sagovornici su se saglasili o potrebi što skorijeg potpisivanja Sporazuma između vlada dvije države u pravcu uspostavljanja Zajedničkog odbora u skladu sa obostranim obavezama iz procesa pristupanja EU", ističe se u saopštenju.

Ocijenjeno je da bi ta forma saradnje, koju Crna Gora već ima sa Srbijom i Makedonijom, doprinijela unapređenju političkog dijaloga, ekonomske saradnje, sagledavanju brojnih pitanja iz oblasti vladavine prava, kao i drugih pitanja od obostranog interesa dvije države.

Navodi se da su na sastanku sa Brkićem, razmijenjena mišljenja o daljim obavezama i planovima i mogućnostima za intenziviranje saradnje između institucija dvije države u pravcu ubrzanja unutrašnjih reformi i kvalitetnije pripreme za buduće članstvo u EU.

Pejović je istakao da, osim individualnih napora i postignuća svake države u procesu evropske integracije, važan i nezaobilazan faktor u napredovanju prema EU čini regionalna saradnja koja je bitan segment strategije proširenja Unije.

Pejović je u tom kontekstu, a imajući u vidu da sve države u procesu pristupanja očekuju iste obaveze, prenio da će Crna Gora raspoloživo znanje i iskustvo iz procesa staviti na raspolaganje kolegama iz regiona.

Obje strane su ponovile interes i spremnost da se u najskorije vrijeme potpiše Sporazum između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara BiH u procesu pristupanja EU, da se usaglasi Sporazum o socijalnom osiguranju, kao i da okonča razmjena nota kako bi ratifikovani Sporazum o razgraničenju između dvije države stupio na snagu.

Pejović je tokom boravka u Sarajevu razgovaro i s rukovodiocem Otvorenog regionalnog Fonda za Jugoistočnu Evropu – GIZ Aleksandrom Hilbigom.

Bonus video: