Begović još jednom pozvao sve advokate da pruže podršku Bojiću

Uz pozivnicu, advokatima je dostavio je zapisnik sa prvog suđenja Bojiću, što su neki od advokata ocijenili kao zloupotrebu Advokatske komore
137 pregleda 6 komentar(a)
Vladan Bojić, Foto: Luka Zeković
Vladan Bojić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.02.2016. 20:04h

U podgoričkom Osnovnom sudu za sjutra je zakazan nastavak suđenja advokatu Vladanu Bojiću koji se tereti za odavanje službene tajne.

To je ujedno bio razlog da predsjednik advokatske komore Zdravko Begović još jednom mejlom pozove sve advokate da dođu i svojim prisustvom pruže podršku kolegi.

Uz pozivnicu, advokatima je dostavio je zapisnik sa prvog suđenja Bojiću, što su neki od advokata ocijenili kao zloupotrebu Advokatske komore.

Predsjednik advokatske komore Zdravko Begović, opet je juče mejlom pozvao advokate da sjutra dođu do podgoričkog Osnovnog suda i svojim prisustvom pruže podršku advokatu Vladanu Bojiću koji se tereti za odavanje službene tajne.

Uz pozivnicu za podršku stigao im je i zapisnik sa glavnog pretresa zbog čega su pojedini advokati, po onome što je Televizija "Vijesti" imala na uvid, oštro kritikovali ponašanje predsjednika Advokatske komore.

"Ne zloupotrebljavaj Advokatsku komoru i funkciju predsjednika. Ovakve mejlove možeš da šalješ kao advokat, a nikako kao predsjednik Komore. Zapisnici sa glavnih pretresa nisu zvanični akti Komore koji bi bili od značaja za rad Komore i advokata kao njenih članova. A posebno što ovakvi zapisnici nijesu ni malo interesantno štivo niti ikome mogu biti od bilo kakve koristi osim nekolicini advokata koji vode neke privatne "ratove" ili kampanje", stoji u odgovoru advokata Predraga Đolevića

Ništa blaži nije bio ni njihov kolega Dušan Lukšić.

"Moram da izrazim čuđenje zbog čega nam šaljete predmetni zapisnik sa suđenja. Prije svega, što sam svjedok da nikada Advokatska komora čiji sam član od 1996. godine, nije svojim članovima slala zapisnike sa bilo kakvih suđenja…Ovaj Vaš mejl, nažalost, moram okarakterisati željom da se promoviše ovaj postupak, i da se svi advokati uključe u isti i na taj način stvori jedno jedinstveno razmišljanje, a što nije svojstveno advokaturi kao profesiji" piše u odgovoru Lukšića.

Advokati Đolević i Lukšić, mejlove koje su TV Vijesti imale na uvid nijesu željeli da komentarišu. U odbranu Bojića, osim Begovića i nekoliko crnogorskih advokata stala je i Advokatska komore Srbije, o čemu su 10. februara obaviješteni mejlom i crnogorski advokati, koji su imali odgovor i tada.

ODGOVOR – advokata Predraga Đolevića

"Drago mi je što se daje podrška kolegi Bojiću u očuvanju principa savjesnosti, poštenja i odgovornosti, koji inače njega krase, i koje je pokazao prema kolegi Akoviću i ostalim advokatima", navodi se u odgovoru Đolevića.

Bojić se tereti da je supruzi optuženog bivšeg gradonačelnika Budve Lazara Rađenovića prenio detalje sa saslušanja svjedoka-saradnika Rajka Kuljače, koji su proglašeni tajnom.

On je u jednom od tih razgovora izrekao teške uvrede na račun njegovog kolege, advokata Lazara Akovića. Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića nazvao je fašistom, a doskorašnju sudiju Višeg suda Valentinu Pavličić - uličarkom.

Bonus video: