Preostaje samo nabavka biodrobilice

Obilje padavina i umjerene temperature pogoduju vegetaciji tokom cijele godine, pa je tako lani na gradsku deponiju na Ublima prevezeno 350 tona zelenog otpada
0 komentar(a)
biokontejner, Foto: Slavica Kosić
biokontejner, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 18.02.2016. 15:08h

Tender za nabavku biodrobilice trebalo bi da bude raspisan narednih dana, čime će biti zaokružen IPA projekat Uspostavljanje, kompostiranje i selektivno odlaganje zelenog otpada za opštine Kotor, Herceg Novi, Tivat i Budvu, saopšteno je iz hercegnovskog Komunalno-stambenog preduzeća (KSP).

Radnici Komunalnog svakodnevno u prosjeku odvoze oko 30 kubika zelenog otpada na privremenu deponiju u Sutorini, gdje su postavljeni specijalni kontejneri zapremine od po 7 kubika. Nabavkom biodrobilce, za koju je potrebno obezbijediti između 28.000 i 35.000 eura, zapremina zelenog otpada biće smanjena za četvrtinu. To će omogućiti lakši i jeftiniji prevoz do fabrike za preradu i kompostiranje zelenog otpada u Kavču u kotorskoj opštini.

U hercegnovskom sektoru Zelenilo KSP radnici brinu o 227.000 kvadrata zelenih javnih površina. Obilje padavina i umjerene temperature pogoduju vegetaciji tokom cijele godine, pa je tako lani na gradsku deponiju na Ublima prevezeno 350 tona zelenog otpada. Zbog ogromne količine tog otpada koji zaprema velike površine on se do sada povremeno, u strogo kontrolisanim uslovima, palio.

Od 10 m3 zelene mase dobije se 0,5 m3 usitnjenog materijala. Tako dobijeni materijal može se koristiti za dobijanje komposta. Kompost je poznat kao “braun đubrivo”, predstavlja organsku materiju razgrađenu aerobnim putem, koristi se u vrtlarstvu, hortikulturi i agrokulturi kao đubrivo. Dio komposta nastao preradom zelenila iz sve četiri opštine mogao bi i da bude ponuđen na tržištu.

Bonus video: