Bošković najavio izmjene Zakona o predškolskom obrazovanju

"Taj zakon ćemo prvom narednom prilikom mijenjati kako bi predškolske ustanove najbolje mogle odgovoriti potrebama djeteta"
3 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Predrag Bošković, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 16.02.2016. 19:23h

Ministar prosvjete Predrag Bošković kazao je Televiziji Vijesti da će inicirati izmjene zakona o predškolskom obrazovanju po kojem se trenutno novac, koji roditelji uplaćuju za ishranu djece u vrtićima, ne smije koristiti za druge potrebe.

Na taj način Bošković indirektno priznaje da je bilo zloupotreba u trošenju ovog novca, što su prošle godine ustanovili i državni revizori.

Ministar tvrdi da je takav Izvještaj revizora stopirao gradnju novih objekata, iako je novac za to Vlada već dobila od banke za razvoj Savjeta Evrope.

" Taj zakon ćemo prvom narednom prilikom mijenjati kako bi predškolske ustanove najbolje mogle odgovoriti potrebama djeteta, upravo zbog ovog izvještaja", rekao je Bošković.

Ministar smatra da bi izmjene zakona koje bi podrazumijevale da se novac koji roditelji uplaćuju ne troši samo za hranu već i za gradnju novih i održavanje postojećih objekata, poboljšao trenutno stanje u vrtićima, koje je daleko od zavidnog.

"Smatram da je potrebna izmjena zakona o predškolskom obrazovanju, gdje bi taj član zakona koji je izmijenjen 2010. sretno ili nesretno već tada jer je prethodno bilo da roditelji participiraju u cijenu boravka u vrtićima, što je kasnije promijenjeno samo da participiraju u ishrani. To znači da će moja inicijativa biti da se taj član izmijeni i onda će se sredstva moći koristiti za sve namjene".

A do tada, kako nas Bošković uvjerava, ni započeta gradnja vrtića ne može biti nastavljena.

"Kao što znate u Podgorici gradimo četiri vrtića, a sa opštinom smo dogovorili da nam daju neke objekte na korišćenje ali opet vam kažem ove aktivnosti su sad stopirane i zbog izvještaja DRI jer on kaže da se pare isključivo mogu koristiti u svrhu ishrane. Bojim se da onako kako je to DRI tumačila ne ostavlja previše prostora za razvoj predškolstva u Crnoj Gori".

Trenutno se međutim u Podgorici gradi samo jedan vrtić i u to u Zagoriču, gdje je ekipa TV Vijesti zatekla veliki broj radnika.

Kristina Mihailović iz Udruženja Roditelji kaže da ne postoji razlog zbog kog bi gradnja vrtića trebalo da se stopira, jer je 10 miliona za to obezbijedila banka za razvoj Savjeta Evrope.

"Banka za razvoj Savjeta Evrope je 2013. obezbijedila kredit za gradnju novih objekata i adaptaciju postojećih, tako da nema nikakve veze da li u zakonu piše da li će naknade od roditelja biti korištene za ishranu ili nešto drugo, to su odvojene stvari", rekla je Mihailović.

Prije dvije godine Ministarstvo prosvjete se obavezalo da će do kraja 2018. godine u Crnoj Gori biti sagrađeno sedam novih vrtića.

Bonus video: