Drobnič: Odgovor na potrebe malog biznisa ključan za jačanje privrede

„To podrazumijeva uklanjanje nadministrativnih barijera sa kojima se suočavaju mali biznisi, olakšavanje njihovog pristupa finansijama, kao i pristupa globalnom tržištu kako bi se razvila održiva infrstruktura za podršku malim i srednjim preduzećima“ - rekao je Drobnič
2 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2016. 14:31h

Adekvatan odgovor na potrebe malog biznisa ključan je za jačanje privrede u zemljama proširenja - rakao je je šef Delegacije EU Mitja Drobnič na otvaranju Regionalnog biznis centra sa inkubatorom sa sjeveroistoku Crne Gore, čije je sjedište u Beranama.

On je kazao da je zbog toga potreban novi pristup preduzetnijštvu.

„To podrazumijeva uklanjanje nadministrativnih barijera sa kojima se suočavaju mali biznisi, olakšavanje njihovog pristupa finansijama, kao i pristupa globalnom tržištu kako bi se razvila održiva infrstruktura za podršku malim i srednjim preduzećima“ - rekao je Drobnič .

On je dodao da nadležnosti opština postaju sve složenije i zahtjevnije i zato treba da kontinuirano traže najbolje načine da pruže usluge koje su potrebne njihovim zajednicama.

„Zato je zadovoljstvo što su opštine Berane, Bijelo Polje, Rožaje, Plav i Andrijevica prepoznale potrebu za zajedničkim naporima u rješavanju zajedničkih problema“ – rekao je šef Delagacije EU.

„Ovaj objekat je put vašeg uspjeha“ – kazao je Drobnič.

Predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić je kazao da je Biznis inkubator jedan od mehanizama za razvoj mikro i malih preduzeća.

„Biznis inkubator u Beranama nudi subvencionirano iznajmljivanje prostora, organizacionu i savjetodavnu pomoć i promociju za preduzeća iz regiona“ – kazao je Šćekić.

U biznis zoni Rudeš u Beranama reknstruisan je i opremljen objekat za potrebe Reginalnog biznios centra i biznis inkubatora za pet pet opština sjeveroistoka Crne Goe. Objekat je površine hiljadu kvadrata i namijenjen je za početnike u biznisu.

Vrijednost projekta je 630 hiljada eura, od čega je Evroopska unija opredijelila 484 hiljade, Vlada Crne Gore 76 hiljada i preostali iznos je učeće pet opština.

Galerija

Bonus video: