Andrijevica: Vojna kasarna biće sportski centar

Zgradu će na upravljanje dati Studentskom sportskom savezu Crne Gore
345 pregleda 6 komentar(a)
kasarna Jošanica, Foto: Tufik Softić
kasarna Jošanica, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 12.02.2016. 20:30h

Predstavnici Opštine Andrijevica i Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori potpisali su ugovor za projekat - Revitalizacija lokalnih zajednica kroz razvoj turizma i rad sa mladima.

Projekat je odobren u okviru prekograničnog poziva sa Kosovom i finansira ga Evropska unija.

Menadžer Opštine Andrijevica Miodrag Ivanović objasnio je da je cilj projekta da se doprinese društveno-ekonomskom razvoju prekogranične oblasti kroz zajedničke inicijative koje se fokusiraju na turizam i mlade.

“Specifični cilj projekta je da se osnaži održivi razvoj i promocija turizma u Andrijevici i Juniku kroz unapređenje infrastrukture i osnaživanje mladih”, kazao je Ivanović.

Dodao je da projekat vrijedi 556.000 eura, od čega je 269.000 predviđeno za projektne aktivnosti u Andrijevici, a preostala sredstva za Kosovo. EU će dati 229.000, a Opština 40.000 eura.

“Konkretno, kada je u pitanju opština Andrijevica, ovim projektom će se obezbijediti sredstva za adaptaciju zgrade bivše kasarne u Jošanici, koja je napuštena više od 10 godina i ukoliko brzo ne bude adaptirana, prijeti joj opasnost od potpunog propadanja”, rekao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, osim adapatacije, projektom će biti obezbijeđena sredstva za nabavku inventara, za uređenje sportskog igrališta u krugu zgrade, kao i za nabavku raznih sportskih rekvizita.

“Namjera je da ova zgrada bude data na upravljanje Studentskom sportskom savezu Crne Gore, a njihova će uloga biti da u ovoj zoni organizuju razne aktivnosti sportskog i rekreativnog karaktera u kojima će učestvovati svi studenti iz Crne Gore. Osim studenata, u planu je da se zgrada u budućnosti koristi i za pružanje sličnih usluga turistima koji budu prolazili kroz ovaj kraj”, kazao je menadžer Opštine Andrijevica.

Rekao je da će biti obaveza Studentskog sportskog saveza da za sve potrebne aktivnosti upošljava lokalno stanovništvo i da u okolnim selima nabavljaju proizvode koji su im potrebni za funkcionisanje centra.

“Cilj je da uspješno funkcionisanje ovog centra pospješi razvoj ove ruralne zone koja se nalazi dijelom u neposrednoj blizini, ali i usred novoproglašene zaštićene zone regionalnog parka prirode Komovi”, kazao je.

Projekat “Revitalizacija lokalnih zajednica kroz razvoj turizma i rad sa mladima” je nastao kao inicijativa grupe entuzijasta okupljenih u outdoor klubu The Northern Way, koji su prepoznali prije svega potencijale ove zone, a zatim kontaktirali i povezali ostale partnere. Oni su stupili u kontakt sa Studentskim sportskim savezom Crne Gore, a potom i sa Regionalnom razvojnom agencijom za Bjelasicu, Komove i Prokletije i sa opštinom Andrijevica.

Ivanović: Projekat je počeo u februaru i završiće se za 18 mjeseci

Prema ugovoru, projekat je počeo sa realizacijom 1. februara 2016. godine, a trajaće 18 mjeseci.

“Plan je da se do kraja 2016. godine završe sve infrastrukturne intervencije, kao i da se nabavi najveći dio inventara, a do kraja projekta da se objekat stavi u funkciju. Projektom su predviđene i brojne promotivne aktivnosti kako bi se novi sadržaji adekvatno predstavili javnosti, kao i promotivni događaji koji će imati za cilj da pokažu raznovrsnost aktivnosti koje se mogu organizovati na prostoru revitaliovane zgrade bivše vojne kasarne u Jošanici kod Andrijevice”, kazao je Ivanović.

Bonus video: