Ljubav i poštovanje su važniji od datuma

"Kao matičar sam tu već trideseta godina, a imam iskustvo da se u prestupnim godinama u opštini Nikšić zaključuje manje brakova u odnosu na prethodnu i narednu. Za 2011. da je sklopljeno 404 brakova, a u prestupnoj 2012. 290", kazala je matičarka Biljana Lelević
231 pregleda 1 komentar(a)
Mladenci, brak, svadba, Foto: Shutterstock
Mladenci, brak, svadba, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.02.2016. 19:57h

Ako se niste sjetili, 2016. je prestupna godina.

To što ima dan više u odnosu na prethodnu, nekima ne znači ništa, ali oni sujevjerni razmišljaju da ne počinju ništa važno dok joj ne odbroje.

Dugogodišnje iskustvo matičarke Biljane Lelević iz Nikšića kaže da se parovi u ovom gradu mnogo manje odlučuju za brak u prestupnim godinama, što bi voljela da se promijeni jer kao tridesetogodišnji svjedok ljubavi poručuje da su od datuma važniji ljubav i poštovanje.

Osim što je izborna, 2016. je prestupna godina. Većina se toga vjerovatno još nije sjetila, ali u nikšićkom registru vjenčanih ima više prostora. Matičarka Biljana Lelević godinu je počela sa manje posla.

"Kao matičar sam tu već trideseta godina, a imam iskustvo da se u prestupnim godinama u opštini Nikšić zaključuje manje brakova u odnosu na prethodnu i narednu. Za 2011. da je sklopljeno 404 brakova, a u prestupnoj 2012. 290", kazala je Lelević.

Tako je u januaru prošle godine zaključenih brakova bilo 28, dok je u ovom pred matičara stalo 17 parova. Sujevjerje ili ne, tek za prestupne godine važi stereotip da "ne valja nešto počinjati". Iako je to godina koja se od obične razlikuje samo po jednom danu više, parovi vagaju i dolaze na konsultacije.

"Bilo je nekih razgovora sa građanima, da žele da izbjegnu prestupnu godinu da ne zaključe brak. Iz kog je to razloga, nijesam se nikad upuštala u to, ali vidim da izbjegavaju. Moje lično mišljenje je da kad se neko voli, ništa ne bi trebalo da im uskrati to zadovoljstvo. Sve to zavisi od njih, od njihove ljubavi, poštovanja i razumijevanja", rekla je Lelević.

Istim je vođena Ivana. Na narodna vjerovanja se nije obazirala, pa je prsten na ruku stavila u prestupnoj,a vjenčala se u godini nakon nje. Kaže da bi kalendar trebalo pratiti samo po važnim datumima i da vjenčanje zaslužuje brigu o detaljima.

"U oktobru 2012. godine smo odlučili koji će to dan biti, jer smo vidjeli da je 12. maj ujedno i nedjelja, pa smo bez dvoumljenja odlučili da to bude taj dan. Pripreme su tekle već od nove godine, odabir vjenčanice, spisak zvanica, odabir muzike koja je takođe veoma bitna", kazala je Ivana Vavić Milić.

Prelistavajući fotografije sa vjenčanja, Ivana poručuje da je u ovim odlukama samo jedan kriterijum važan.

"Ono što je najbitnije i što svima savjetujem je da se ne obaziru na sujevjerja koja ne odlučuju kada je brak u pitanju. Mnogo je važnije da osoba sa kojom odlučite da provedete ostatak života bude prava", rekla je Vavić Milić.

Matičarka Biljana voli svoje radno mjesto, jer je za tri decenije u ovoj sali bila svjedok mnogih ljubavi. Kaže da je sklapanje braka bezbolno i svima koji se vole poručuje da ne čekaju i da spreme dokumentaciju.

"Biometrijska lična karta, uvjerenje o slobodnom bračnom stanju i izvod iz matične knjige rođenih", objasnila je Lelević.

Bonus video: