Pejović: Niže cijene domaćih i proizvoda iz EU

„Razmjena mišljenja između britanske Vlade i naših kompanija je pokazala da većina smatra da su objedinjeni carinski standardi, kao i samo jedinstveno tržište EU, u znatnoj mjeri koristili našoj ekonomiji, posebno u oblastima koje zavise od uvoza i izvoza", kazao je Viting
108 pregleda 4 komentar(a)
Aleksandar Andrija Pejović, Ijan Viting, Mitar Bajčeta, Nikola Vukićević, Foto: MVPEI
Aleksandar Andrija Pejović, Ijan Viting, Mitar Bajčeta, Nikola Vukićević, Foto: MVPEI
Ažurirano: 12.02.2016. 15:35h

Crna Gora će, usaglašavanjem s propisima i standardima u oblasti Carinske unije, osigurati viši stepen zaštićenosti potrošača od opasnih proizvoda, nezakonite trgovine i obezbijediti niže cijene domaćih i proizvoda iz Evropske unije (EU), ocijenio je glavni pregovarač, Aleksandar Andrija Pejović.

Pejović je danas na javnoj debati o 29. pregovaračkom poglavlju, Carinska unija, kazao da će Crna Gora, usaglašavanjem s propisima iz te oblasti osigurati viši stepen zaštićenosti potrošača od prevara, terorizma i organizovanog kriminala, kao i poboljšanje trgovinskog bilansa.

„Činjenica da neće biti naplate carinskih dažbina podrazumijeva da će građani Crne Gore moći kupovati kvalitetnije proizvode iz bilo koje države članice EU i to po znatno nižim cijenama nego danas", naveo je Pejović.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, dodao da će po ulasku Crne Gore u EU pojeftiniti mnogi domaći proizvodi, jer će se naći pred pritiskom ponude proizvoda iz EU.

"Tako će na primjer finski mobilni telefon biti isporučen u Crnu Goru bez obračunavanja carine i primjene bilo kakve carinske kontrole, dok će se carina na uvezeni televizor iz Južne Koreje plaćati samo po njegovom prvom ulasku u EU nakon čega će slobodno cirkulisati u okviru EU“, objasnio je Pejović.

On je, predstavljajući sadržaj poglavlja, kazao da je Carinska unija jedna od najstarijih evropskih politika i ključna komponenta dobrog funkcionisanja unutrašnjeg evropskog tržišta.

Pejović je rekao da su osnovni ciljevi Carinske unije stvaranje zone slobodne trgovine, jačanje ekonomskih odnosa među državama članicama, ubrzanje razvoja trgovinskih aktivnosti, podizanje životnog standarda i osiguranje boljih mogućnosti zapošljavanja povećanjem produktivnosti i postizanjem finansijske stabilnosti.

Ambasador Velike Britanije u Podgorici, Ijan Viting, je saopštio da Crna Gora ulaže velike napore u usklađivanju svojih propisa u 29. poglavlju u skladu s preporukama iz posljednjeg Izvještaja o napretku.

„Razmjena mišljenja između britanske Vlade i naših kompanija je pokazala da većina smatra da su objedinjeni carinski standardi, kao i samo jedinstveno tržište EU, u znatnoj mjeri koristili našoj ekonomiji, posebno u oblastima koje zavise od uvoza i izvoza", kazao je Viting.

Takva standardizovana pravila, kako je ocijenio, omogućavaju kompanijama iz različitih zemalja da posluju pod jednakim uslovima što se tiče konkurencije, kao i da budu manje opterećena dodatnim troškovima i trgovinskim barijerama.

Šef Sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori, Andre Lys, je saopštio da bez Carinske unije, zajednička privredna i razvojna politika EU, njeno zajedničko poljoprivredno tržište i efektivna koordinacija ekonomske i monetarne politike ne bi bile moguće.

„Carinske uprave u svijetu moraju da se suočavaju s povećanim prilivom ljudi, putovanja, robe, novca i informacija. Carinske uprave su posvećene olakšavanju slobodnog i nesmetanog protoka legitimne trgovine i prometa i, konačno, pomaganju privlačenja stranih investicija“, poručio je Lys.

Generalni direktor za budžet u Ministarstvu finansija i član Pregovaračke grupe za 29. poglavlje, Nikola Vukićević, je podsjetio na obaveze koje Crna Gora mora ispuniti u cilju postizanja pune usklađenosti s pravnom tekovinom u tom poglavlju.

On se osvrnuo na izazove, posebno ukazujući na potrebu razvoja i sprovođenja carinskih informaciono tehnoloških (IT) sistema u skladu s IT sistemima zemalja članica.

Načelnik Direkcije za carinski sistem u Ministarstvu finansija i šef Radne grupe za 29. poglavlje, Mitar Bajčeta, je predstavio aktivnosti Radne grupe, dosadašnje rezultate i predstojeće obaveze u tom poglavlju.

On je, imajući u vidu da se u EU svakodnevno radi na unaprijeđenju IT sistema u oblasti carina, naveo potrebu za kontinuiranim radom i napretkom u toj oblasti u skladu s evropskom praksom.

Bajčeta je rekao da je Uprava carina preuzela kontrolu obračuna i plaćanja akciza od Poreske uprave (PU) i da se bilježi dobar rad u oblasti njihove naplate.

Bonus video: