Penzionisani policajci protestovali ispred Vlade: "Aco Đukanović da posudi dva miliona"

"Razlog našeg okupljanja su simbolične otpremnine, neriješena stambena pitanja i uskraćivanje beneficiranog radnog staža", kazao je Milija Milačić, penzionisani policajac
15 komentar(a)
Penzionisani policajci, protest, Foto: Screenshot Tv Vijesti
Penzionisani policajci, protest, Foto: Screenshot Tv Vijesti
Ažurirano: 09.02.2016. 18:53h

Oko 200 penzionisanih policajaca iz raznih krajeva Crne Gore protestovalo je danas ispred Vlade Crne Gore.

Nezadovoljni su što im država nije isplatila otpremnine, koje im, kako tvrde, pripadaju na osnovu Sporazuma o politici zarada zaposlenih u javnom sektoru.

Tvrde da su na osnovu tog dokumenta njihove kolege iz ANB-a penzionisane sa adekvatnim otpremninama i od Vlade traže da i oni dobiju isto.

Oko 300 policajaca otišlo je u penziju u martu prošle godine, a danas je, onima koji su štrajkovali, na prijavnici Vlade saopšteno da ih ne mogu primiti.

Zato penzioneri policajci poručuju da ce čekati nekoliko dana, a ako odgovora ne bude najavljuju radikalizaciju protesta.

"Razlog našeg okupljanja su simbolične otpremnine, neriješena stambena pitanja i uskraćivanje beneficiranog radnog staža", kazao je Milija Milačić, penzionisani policajac.

Oko 300 policajaca, penzionisanih krajem marta prošle godine, smatra da su dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na svoje kolege koje su prije njih otišle u penziju, sa otpremninom od 12 ličnih dohodaka.

"Otpremnine su, blago rečeno, simbolične u iznosu od 579 eura, a na osnovu sposrazuma o politici zarada treba da budu višestruko veće. Međutim, nekome je odgovaralo da prođe što jeftinije i na taj način nas omalovaži", dodao je Milačić.

"Ispada da smo bili najamnici kod ove države. Istoga dana službenici ili kako ih ja popularnije zovem agenti Agencije za nacionalnu bezbjednost su ostvarili penzije uvećane 40 odsto i otpremnine od 15 do 20 hiljada eura", kazao je penzionisani policajac Ranko Medojević.

Zato traže da i njihove otpremnine budu obračunate na osnovu istog tog sporazuma za zaposlene koji se finansiraju iz budžeta, a penzionisani su do kraja prošle godine.

"Ovaj dokument potpisala su dva ministra, sindikat SSCG i Unija sindikata. Trebalo je oni prije penzionisanja da jasno kažu poslodavcu da moraju da se pridržavaju ovih potpisa i ovoga što je po zakonu da ih primoraju na zakonit način da nam to ispune, a ne mi danas po ovome da se okupljamo", kazao je Savo Jovović.

"Što se Vlade tiče, danas su mogli samo do prijavnice.

"Trenutno niko nije u stanju da nas primi, nismo još došli na red, čim dođemo neko će nas kontaktirati, za danas ništa", kazao je Boris Mijović.

"Mi ćemo im dati par dana da nam odgovore na današnje naše zahtjeve", rekao je Medojević.

"Ako se ne udovolji našim zahtjevima bićemo primorani da radikalizujemo proteste", rekao je Milačić

Kažu da razumiju da je država u lošem ekonomskom stanju, a za Vladu imaju sugestiju, kada su njihovi zahtjevi u pitanju

"Evo zadnjih dana i trezor je bio blokiran od strane gospodina Đukanovica, pa evo jedan apel Vladi neka uputi jedan apel gospodinu Acu Đukanoviću neka posudi ta dva miliona da nas isplate", rekao je Medojević.

Bivši policajci i ranije su se obraćali MUP-u , a pisali su premijeru Đukanoviću

Bonus video: