Posao u Njemačkoj i za građane CG: Satnica 5-11 eura

Uz uslov da imate od 19-35 godina za dobijanje posla potrebno je poznavanje njemačkog jezika
183 pregleda 37 komentar(a)
Ibiš Ljajić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ibiš Ljajić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 07.02.2016. 18:44h

Sandžačka biznis asocijacija sa partnerima u Njemačkoj obezbijedila je 500 radnih mjesta u toj zemlji na period od godinu, za državljane Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Priliku da preko ove asocijacije dođu do posla na tri mjeseca prošle godine iskoristilo je nekoliko rožajskih studenata, koji govore njemački jezik. Ove godine pravo da apliciraju za posao imaće svi zainteresovani crnogorski građani bez obzira na tu jezičku barijeru.

"Kako bi mogli dostojanstveno da zarade za sebe i da se vrate u svoju domovinu i da bar neki period normalno žive", kaže za TV Vijesti Arben Jakupi iz Sandžačka biznis asocijacije.

Uz uslov da imate od 19-35 godina za dobijanje posla potrebno je poznavanje njemačkog jezika.

"To su nekvalifikovani poslovi. Namjerno tražimo nekvalifikovane jer najviše je takve radne snage kod nas. Satnice su dosta dobre kreću se od 5-11 eura neto zavisno od poslodavca što znači od 1200 pa do preko 2000 eura", kaže Jakupi.

No to nije sve, kažu u crnogorskom predstavništvu ove asocijacije u Rožajama.

"Firme koje daju poslove imaju obezbijeđene smještaje i naplaćuju zavisno od poslodavca od 180-300 eura. Obično je obezbijeđena i hrana ali i to zavisi od poslodavca mada i to je manji problem.Tamo je hrana jeftinija negoli ovdje."

A da je tako uvjerio se i Rožajac Ibiš Ljajić koji je prošlog ljeta sa još dvadesetak studenata preko ove asocijacije dobio posao u Njemačkoj. Za tri mjeseca provedena u toj zemlji na poslovima u građevini Ibiš je, kako kaže, zaradio za studiranje u Crnoj Gori.

"Ja sam zaradio dovoljno; otprilike onoliko koliko u ovoj državi u kojoj živim ne bih mogao da zaradim normalnom uobičajenom platom za nekih godinu i po, dvije godine", kaže Ibiš Ljajić.

Kako se do sada za posao prijavilo svega pedesetak crnogorskih građana a razlog je nepoznavanje njemačkog jezika, u Sandžačkoj biznis asocijaciji će za građane koji imaju ovaj problem preko mreže naših privrednika u Njemačkoj naći poslove u poljoprivredi.

Bonus video: