Bazar crnogorskih proizvoda: Čaj Srećko za prestanak pušenja, med, sirupi, melemi...

Organizatori manifestacije kažu da je cilj prije svega da se tradicionalni proizvodi uvedu u svijet brendova i prilbliže potencijalnim kupcima
917 pregleda 2 komentar(a)
Bazar crnogorskih proizvoda, Foto: Screenshot Tv Vijesti
Bazar crnogorskih proizvoda, Foto: Screenshot Tv Vijesti
Ažurirano: 06.02.2016. 19:28h

Prethodnih dana bilo je apela da treba da što više kupujemo i konzumiramo crnogorske proizvode.

Tek neke od njih posjetioci imaju priliku da probaju i kupe na "IV Bazaru crnogorskih proizvoda" koji se u Podgorici održava danas i sjutra.

Više od 30 izlagača na sajmu predstavljaju poljoprivredne proizvode, preparate, napitke, organsku hranu, ali i ukrasne predmete sa crnogorskim motivima.

Na štandu travara iz Bijele Branislava Popovića mogu se naći čajevi, sirupi, melemi, kokteli, ljekovita ulja i biljne kapi namijenjene za liječenje raznih bolesti.

"Naročito je poznat po preparatu na bazi meda pčelinji forte med odličan za djecu za starije osobe, za kardiovaskularne probleme kod ljudi, za sticanje imuniteta", kazao je izlagač Spasoje Vlahović.

Pažnju je privukao i najskuplji među ovim proizvodima - čaj Srećko koji košta 20 eura, a namijenjen je onima koji pokušavaju da prestanu sa pušenjem .

"Zavisi koliko kutija čovjek puši da li jednu, da li dvije, tri četiri. Ako puši jednu ostavi ga za pet dana, ako puši dvije onda za sedam", rekao je Vlahović.

A, garantujete li vi da će neko ostaviti pušenje?

"100 posto ako nije problem da ga pije redovno dnevno. Čaj je atestiran. Jednom dnevno skuva i popije četiri šolje, poslije doručka, ručka, večere i pred spavanje", objašnjava Vlahović.

Čajeve, koji su zbog prehlada najviše traženi, ali i druge napitke od ljekovitog bilja i šumskih plodova s Pivske planine posjetiocima sajma predstavila je izlagač Mira Živković.

"Ima vino od divlje kupine, vino od divlje borovnice, brezovo vino koje je izuzetno cijenjeno i od davnina naši ljudi znaju da je to jedan od najjačih lijekova za razbijanje kamena u bubrezima čišćenja mokraćnih kanala, bešike i bubreka, sirće od divlje jabuke i tu je naravno med sa dodatkom bilja. Čajevi od tri do pet eura, 10 eura vino od borovnice, kupine 10 eura, med pet eura, kazala je Živković.

A, med je i danas bio nezaobilazni dio ponude.

"Ja izlažem med iz Lutova, iz Bratonožića sa 650 m nadmorske visine. Ovo je čisto ekološki med, cijena meda je 10 eura", kazao je Radoje Radojević.

Iako je tek prvi dan, izlagači kojih ima više od 30, zadovoljni su prodajom.

"Već ima zarade", tvrdi Radojević.

"Sajam je posjećen i zadovoljni smo", kaže Živković.

"Ja očekujem da ću imati neku penzionersku dnevnicu i da ću imati da platim sto 50 eura i da upoznam malo ljude i da me oni potraže", ispričao je Vlahović.

Organizatori manifestacije kažu da je cilj prije svega da se tradicionalni proizvodi uvedu u svijet brendova i prilbliže potencijalnim kupcima.

"Volimo uvijek da propagiramo zdrav način života. To je ono što ovaj sajam može da vam pruži", istakla je Vedrana Šašović iz Tržnog centra "Bazar".

Interesovanja za kupovinu prvog dana je bilo.

Bonus video: