Enes Falja morao da napusti Njemačku: Odluku dočekao teška srca

Dobijanjem takozvanog negativa njegova sedmočlana porodica morala se vratiti u Crnu Goru. Iako je mogao tražiti produženje boravka na još par mjeseci ipak je odlučio da to ne uradi
45 komentar(a)
Enes Falja, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Enes Falja, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 06.02.2016. 19:12h

Ro­ža­jac Enes Fa­lja je­dan je me­đu hi­lja­da­ma gra­đa­na Cr­ne Go­re ko­ji su se pro­šle go­di­ne u po­tra­zi za bo­ljim ži­vo­tom za­pu­ti­li na put u ne­po­zna­to, pa je za­jed­no sa su­pru­gom i pe­to­ro dje­ce za­tra­žio ekonomski azil u Nje­mač­koj.

Me­đu­tim, nje­mač­ke vla­sti im nakon tri mjeseca ni­jesu izašle u susret, tako da su morali na­pu­sti­ti tu ze­mlju.

Odluku njemačkih vlasti da vrati azilante sa područja Balkana, Rožajac Enes Falja je kako kaže dočekao teška srca.

Dobijanjem takozvanog negativa njegova sedmočlana porodica morala se vratiti u Crnu Goru. Iako je mogao tražiti produženje boravka na još par mjeseci ipak je odlučio da to ne uradi.

"Po programu mi smo trebali da dobijemo u decembru ili krajem novembra taj negativ i pošto imam djecu za u školu da mi ne bi poremetilo taj školski program ovdje, mi smo odlučili da se što prije vratimo i da se što prije ovdje organizujemo za život", rekao je Falja.

Iako je njegova porodica među prvima napustila azil, za vrijeme provedeno u Njemačkoj, a posebno za ljude koji su ih tamo prihvatili, Enes ima samo riječi hvale.

"Svi smo dobili sigurnost, jednu stabilnost, ekonomsku,socijalnu, zdravstvenu i posebno na nivou prosvete jer smo bili obaviješteni i znali smo kako će naša djeca tamo na najbolji način da budu u prosvjeti", kazao je Falja.

U prihvatilištu za azilante u njemačkom gradu Braunšvajgu, Enesova porodica provela je desetak dana nakon čega su dobili kuću na korišćenje. Iako je mogao raditi na crno Enes se radije odlučio da poštuje zakon i živi od socijale koja nije mala.

"Svi koji smo imali te stanove, te kuće mi smo bili oslobođeni plaćanja svih komunalija. Ta je socijala mi smo imali za sedam članova oko 1900 eura. Jedino za šta se troši to je prehrana, odjeća i obuća.Sve drugo imate od države", objasnio je Falja.

A u državu koju su napustili u potrazi za boljim životom, poput Enesa i njegove porodice, narednih dana vratiće se, kako se očekuje nekoliko hiljada naših građana.

Bonus video: