Sada može bolje protiv kriminala

“Sporazum uključuje i uključivanje tužioca iz Crne Gore u Eurodžast, kako bi se poboljšala koordinacija sa EU i proširila razmjena informacija preko granica”, napisala je predsjedavajuća Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) Aneliz Dods na svom sajtu
53 pregleda 2 komentar(a)
Aneliz Dods, Foto: Anneliesedoddsmep.uk
Aneliz Dods, Foto: Anneliesedoddsmep.uk
Ažurirano: 06.02.2016. 15:53h

Sporazum o saradnji između Crne Gore i Eurodžasta (Eurojust), agencije EU koja se bavi sudskom saradnjom u slučajevima kriminala, ojačaće integraciju u institucije EU, vladavinu prava, i ekonomski rast kroz efikasniju borbu protiv organizovanog kriminala, ocijenila je predsjedavajuća Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) Aneliz Dods.

Evropski parlament usvojio je Sporazum o saradnji Eurodžasta i Crne Gore u utorak.

“Danas je EP glasao u korist sporazuma o saradnji, to je veoma važan korak ka efikasnijoj borbi protiv problema kakvi su organizovani kriminal i terorizam u Crnoj Gori i širom EU”, navela je Dods.

Ona je dodala da će ovaj sporazum omogućiti bolju saradnju i koordinaciju između članica EU i Crne Gore na polju pravde i sprovođenja zakona kada je u pitanju prekogranični kriminal.

“Sporazum uključuje i uključivanje tužioca iz Crne Gore u Eurodžast, kako bi se poboljšala koordinacija sa EU i proširila razmjena informacija preko granica”, napisala je Dods na svom sajtu. Dods kaže i da predsjedavajuća POSP-a pozdravlja ovaj sporazum.

U dokumentu koji je usvojio EP navodi se da se podrazumijeva slanje tužioca koji će biti veza između Crne Gore i Eurodžasta i razmjenu informacija, uključujući i lične podatke.

“Kako bi se ojačala borba protiv transnacionalnog kriminala i ojačala sudska saradnja u Evorpi, postoji jasna operativna potreba da Eurodžast sarađuje sa Crnom Gorom”, navodi se u dokumentu u kojem se dodaje da se preporučuje njegovo usvajanje jer će se tako pomoći u borbi protiv ozbiljnog kriminala.

Bonus video: