Zagađenje vazduha u Podgorici: "Nadležni ne shvataju ozbiljnost situacije"

U nevladinom sektoru smatraju da je krajnje vrijeme da se nadležni počnu ozbiljno baviti ovim problemom
146 pregleda 7 komentar(a)
Podgorica, vazduh, zagađenost, Foto: Luka Zeković
Podgorica, vazduh, zagađenost, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.02.2016. 18:54h

Osim u Pljevljima, gdje je vijest da stanovnici ovog grada udišu relativno čist vazduh, problem sa otrovnim PM česticama sve više ima i glavni grad.

Tako su stanovnici Podgorice, prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, u decembru 2015. samo 4 dana udisali vazduh čije su vrijednosti u granicama normale.

U nevladinom sektoru smatraju da je krajnje vrijeme da se nadležni počnu ozbiljno baviti ovim problemom, a pod tim ne podrazumijevaju Plan o kvalitetu vazduha u Podgorici, usvojen sredinom 2015.

Mjere koje propisuje ovaj dokument smatraju populističkim i teško ostvarivim.

U decembru minule godine čak 27 dana Podgoričani su udisali zagađen vazduh. Pored sve većeg broja motornih vozila, povišenu koncentraciju otrovnih PM čestica prouzrukuje i povećan broj domaćinstava koja za ogrijev koriste drva, ugalj ili neka lož ulja, ali i Kombinat aluminijuma (KAP).

Ipak najveći problem je, kako smatraju u nevladinom sektoru, to što nadležni ne shvataju ozbiljnost situacije.

"Mi smatramo da su nadležne institucije potpuno neozbiljno prihvatile ovaj problem, što možemo da vidimo i po kvalitetu realizovanih mjera uz Nacionalne konvencije, ali i novijeg dokumenta Plana kvaliteta vazduha u Podgorici", kazao je Aleksandar Perović, izvršni direktor NVO Ozon.

Agencija za zaštitu životne sredine, Ministarstvo turizma i održivog razvoja kao i Glavni grad usvojili su sredinom jula 2015. dokument koji previđa nekoliko mjera kojima bi kvalitet vazduha u Podgorici u narednom periodu trebalo da se poboljša. Sudeći po izvještajima o zagađenosti vazduha, ali i reakcijama aktivista nevladinog sektora nije se mnogo odmaklo.

Vi se bavite ovim problemom dugo, koje se to mjere iz Plana realizuju u ovom trenutku?

"Koliko je meni poznato trenutno se ne primjenjuju", rekla je Sanja Orlandić iz NVO Green Home.

Među mjerama koje su se našle u Planu o kvalitetu vazduha u Glavnom gradu su aktivnosti poput ustanovljanja dana bez automobila, zatim organizovanje promotivnih kampanja i radionica, poboljšanje autobuskog javnog prevoza, kao i mogućnost uvođenja tramvaja. Nadležni smatraju i da bi vazduh bio čistiji kada bi bilo više biciklista, ali i kada bi se uži centar grada zatvorio za automobile.

"Riječ je o mjerama koje su više onako populistički nabrojane, one nijesu održive i realne i mi bi trebali mnogo jasniju viziju da imamo kako da riješimo taj problem", objašnjava Perović.

"Ne mora to odmah biti nabavka novih autobusa za gradski prevoz, ali se mogu napraviti neke subvencije ili se sa taksi udruženjima regulisati ta cijena. Ne moramo mijenjati u potpunosti infrastrukturu i koristiti tramvaje kako je navedeno, već neke mjere koje su prihvatljivije i koje se brže mogu donijeti", rekla je Orlandić

Prva asocijacija na zagađen vazduha ipak su Pljevlja. Iako je Vlada za zamjenu energenata za loženje izdvojila preko 500 hiljada eura, u NVO Breznica smatraju da stanje nije poboljšano.

"Očekujemo od SZO izvještaj i smjernice o stanju koje su zatekli, a gospoda koju smo pozvali da podnesu ostavke jer su oni krivi za ovakvo stanje u Pljevljima", istakao je Milorad Mitrović, izvršni direktor NVO Breznica Milorad Mutrović.

Predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije u decembru su boravili u Pljevljima i njihov izvještaj se očekuje ovih dana. Iz Agencije za zastitu zivotne sredine, danas su Televiziji Vijesti kazali da će na pitanja u vezi sa aktivnostima na smanjenju zagadjenja odgovoriti u naredna d dana.

Bonus video: