O sprečavanju korupcije opet bez medija, Ćalović ponovo napustila sjednicu

"Mislim da je to očigledan pokušaj cenzure medija i očigledan pokušaj da se rad Savjeta sakrije od očiju javnosti, iako je i u našem Statutu i zakonu koji reguliše rad Agencije propisano da je rad Agencije, odnosno rad savjeta javan"
7 komentar(a)
Vanja Ćalović, Foto: Boris Pejović
Vanja Ćalović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.01.2016. 19:17h

Iako je dio medija još jednom pokazao interesovanje da prisustvuje sjednici Savjeta agencije za sprečavanje korupcije, i ovoga puta njeni članovi sastali su se iza zatvorenih vrata.

Članovi Savjeta nijesu prihvatili predlog direktorice MANS-a Vanja Ćalović da na dnevni red stave prijedlog o izmjeni poslovnika kojim bi se medijima omogućilo da prate njihov rad. Za izmjene su bili samo ona i Bojan Obrenović, dok su ostala 3 člana bila protiv. Zato je Ćalović napustila sjednicu.

"Mislim da je to očigledan pokušaj cenzure medija i očigledan pokušaj da se rad Savjeta sakrije od očiju javnosti, iako je i u našem Statutu i zakonu koji reguliše rad Agencije propisano da je rad Agencije, odnosno rad savjeta javan", kazala je Ćalović.

Ona je tražila i da se raspravlja o njenom razrješenju na mjestu člana Savjeta agencije. To traži direktor Agencije Sreten Radonjić koji tvrdi da Ćalović ne ispunjava uslove za tako nešto. I taj prijedlog je odbijen.

"Ja ću sljedeći put to učiniti u pisanoj formi, dostaviću sve dokaze što je on navodio i tražiću ili da me razriješe, ili po proceduri skupštinskoj, da se Skupština pozabavi time, da jednostavno razriješe sve članove Savjeta uključujući mene, zbog jedne očigledne političke pristrasnosti i činjenice da dodatno ozbiljno produbljuju političku krizu, onesposobljavajući Agenciju koja bi trebalo da obezbijedi da se novac iz državnih fondova ne koristi za kupovinu glasova", kazala je ona.

Na današnjoj sjednici ostali članovi razgovarali su o podzakonskim aktima Zakona o finansiranju političkih partija, koji treba da regulišu način na koji će se kontrolisati njihovo finasiranje. Prisustvo je tražilo 6 nevladinih organizacija koje su učestvovale u kreiranju tih akata, ali je Agencija prisustvo omogućila jedino MANS-u i CDT-u koji je u znak solidarnosti, to odbio.

"Prosto nevjerovatno da neće da pozovu NVO na sjednicu Savjeta, da oni ne bi blokirali rad savjeta, upravo u trenutku kad razgovaramo o podzakonskim aktima koji treba da regulišu način na koji će se vršiti kontrola finasiranja političkih partija iz kojih vidimo da su krajnje selektivni i da će zavisiti isključivo od volje direktora i njegovih nalogodavaca koje partije će da kontroliše i pokuša da disciplinuje, a koje nikada neće kontrolisati", rekla je Ćalović.

Višesatnoj raspravi prisustvovao je jedino Vuk Maraš, koji je, u ime MANS-a podnio više amandmana. Članovi Savjeta su, kaže, prihvatili da se kontrola političkih subjekata i institucija ne vrši po slučajnom uzorku, kao što je to direktor Radonjić predlagao, već na osnovu plana rada Agencije.

"Prosto više ne možemo doći u situaciju da oni odokativno biraju koga će da kontrolišu i koga neće i da na taj način naprave alibi i da svi oni koji su ključni u kupovini glasova, potpuno budu zaobiđeni što se tiče kontrole", rekao je Vuk Maraš iz MANS-a.

Članovi Savjeta nijesu pristali na prijedlog da se svi zapisnici o sprovedenoj kontroli objavljuju na sajtu zajedno sa odlukama koje prate zapisnike.

"Nema prevelike političke volje da se sarađuje sa civilnim sektorom, osim za one koji su disciplinovani i koji će o direktoru govoriti na vrlo pozitivan način i stavljati sa strane, sve ono što oni nezakonito rade, ili ne umiju da urade", kazao je Maraš.

Današnjoj sjednici željeli su da prisustvuju i predstavnici Partije udruženih penzionera i invalida. Poručili su da će sljedeći put pokušati da uđu na silu.

Bonus video: