"DALJE SE POSVETITI EVROPSKIM OBAVEZAMA"

Evropski parlamentarci: Akcenat da bude na potpunoj primjeni izbornog zakonodavstva

Član grupe evropskih konzervativaca i reformista Čarls Tanok je pozitivnim ocijenio ukupan napredak Crne Gore koji prati veoma kvalitetan pregovorački proces, a što je i prepoznato u nacrtu ovogodišnje Rezolucije EP
0 komentar(a)
Evropski parlamentarci, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: MVPEI
Evropski parlamentarci, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: MVPEI
Ažurirano: 27.01.2016. 12:02h

Crna Gora se temeljnim sprovođenjem sveobuhvatnih reformi kvalitetno priprema za buduće članstvo u Evropskoj uniji, ocijenili su danas evropski parlamentarci.

Državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović govorio je u Briselu na sjednici Radne grupe za Zapadni Balkan u Evropskom parlamentu (EP), kojom predsjedava Eduard Kukan.

U radu sastanka, u ime Radne grupe za Zapadni Balkan EP, su učestvovali predstavnici Evropske narodne partije (demohrišćani) Eduard Kukan i Kristijan Dan Preda, Progresivne alijanse socijalista i demokrata (socijaldemokrate) Knut Flekenštajn, grupe evropskih konzervativaca i reformista Čarls Tanok i predstavnica Zelenih Ulrike Lunaček.

Pejović je predstavio tekuće i planirane aktivnosti crnogorskih institucija usmjerene na otvaranje pregovora u preostalih 11 poglavlja i rad na privremenom zatvaranju pregovora u već otvorenih 20 poglavlja.

On je ukazao na napore u održavanje dobrog tempa napredovanja u sprovođenju reformi u oblasti vladavine prava.

"U tom dijelu je informisao o rezultatima i daljim planovima u oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije, temeljnih prava i borbe protiv organizovanog kriminala", kaže se u saopštenju.

Europoslanici su istakli značaj dalje posvećenosti evropskim obavezama, s akcentom na potpunu primjenu izbornog zakonodavstva.

Tanok je pozitivnim ocijenio ukupan napredak Crne Gore koji prati veoma kvalitetan pregovorački proces, a što je i prepoznato u nacrtu ovogodišnje Rezolucije EP.

Poslanica Lunaček je izrazila interesovanje za presjek stanja i dinamiku kojom će Crna Gora preuzimati pravnu tekovinu u oblasti životne sredine i u tom kontekstu iskazala podršku EP daljem radu na otvaranju ovog poglavlja.

"Kukan je istakao činjenicu da je Crna Gora lider u integraciji na Zapadnom Balkanu i da u tome ima punu podršku evropskih parlamentaraca, dok je Preda ukazao na važnost održavanja pozitivnog trenda u integracijama i značaj ostvarivanja rezultata na polju vladavine prava sa što većim fokusom na konkretnim rezultatima", kaže se u saopštenju.