"PROCES SPROVODITI UNUTAR INSTITUCIJA"

Tanok: Bojkot ne predstavlja evropski način nalaženja rješenja za političku situaciju

Državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović je prenio snažnu opredijeljenost i odlučnost Vlade u pravcu zaokruživanja zakonodavnog okvira u svim oblastima i nastavka kvalitetnog i efikasnog sprovođenja reformi koje će Crnu Goru približiti razvijenim državama, članicama EU
74 pregleda 3 komentar(a)
Čarls Tanok, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: MVPEI
Čarls Tanok, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: MVPEI
Ažurirano: 26.01.2016. 16:23h

Evropski parlament (EP), Rezolucijom o Crnoj Gori, pozdravlja ostvareni napredak u svim oblastima, a dalji planovi crnogorske Vlade potvrđuju odlučnost u održavanju dobrog tempa u pristupanju Evropskoj uniji (EU), poručio je izvjestilac EP za Crnu Goru, Čarls Tanok.

Državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač, Aleksandar Andrija Pejović, sastao se danas sa Tanokom u EP u Briselu.

Oni su, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih psolvoa i evropskih integracija, razgovarali o napretku koji je Crna Gora ostvarila u pristupanju EU i daljim obavezama koje proizilaze iz pregovaračkog procesa.

„U fokusu razgovora su bile reforme u oblasti vladavine prava, posebno pripreme za predstojeći izborni proces, kao i zakonodavne i institucionalne aktivnosti u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, te ostvarivanje mjerljivih rezultata u praksi. Razmotrena su i aktuelna politička dešavanja u Crnoj Gori, regionu i EU“, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su, kako se dodaje, razgovarali o Nacrtu rezolucije EP za Crnu Goru koja treba da bude usvojena u 10. marta, kao i o amandmanima poslanika EP.

Tanok je, kako je saopšteno, naveo da je zadovoljan dosadašnjim rezultatima i kvalitetom pregovaračkog procesa, istakavši da su oni najbolja potvrda snažne evropske orjentacije Crne Gore.

„Naglasio je da dalji planovi Vlade potvrđuju odlučnost da se održi dobar tempo u pristupanju EU i opravda povjerenje evropskih partnera i liderska pozicija u pristupanju EU“.

„U tom pravcu je prenio da EP, Rezolucijom o Crnoj Gori, pozdravlja ostvareni, evidentan napredak u svim oblastima, a kroz amandmane evropskih poslanika, nastoji da na konstruktivan način doprinese nastavku započetih reformskih procesa i daljem napredovanju u pristupanju EU“, kaže se u saopštenju.

Tanok je, u pogledu aktuelne političke situacije u Crnoj Gori, istakao značaj poštovanja ustavnog poretka i sprovođenja procesa unutar za to predviđenih institucija, „pri čemu bojkot ne predstavlja evropski način nalaženja rješenja za političku situaciju“.

„Ukazao je, takođe, na neophodnost pune primjene paketa izbornog zakonodavstva i potrebu ostvarivanja političkog dijaloga u Skupštini kako bi se omogućilo održavanje predstojećih izbora u skladu sa zakonima i usvojenim evropskim standardima“, kazali su iz Ministarstva.

Pejović je prenio snažnu opredijeljenost i odlučnost Vlade u pravcu zaokruživanja zakonodavnog okvira u svim oblastima i nastavka kvalitetnog i efikasnog sprovođenja reformi koje će Crnu Goru približiti razvijenim državama, članicama EU.

„Posebno je ukazao na značaj postizanja rezultata tokom 2016. kad su pitanju obaveze na završetku ispunjena početnih mjerila za preostale tri oblasti, otvaranje novih, ali i početak zatvaranja pregovaračkih poglavlja“, kaže se u saopštenju.