Razvod ne prolazi lako: Đukanović nije svratio kod Krivokapića...

Da su odnosi u koaliciji potpuno zahladili, pokazuju i neke sitnice, poput protokolarnih pravila, koja godinama važe u parlamentu, prilikom posjete premijera Mila Đukanovića zakonodavnom domu
127 pregleda 97 komentar(a)
Milo Đukanović, Duško Marković, Skupština, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Milo Đukanović, Duško Marković, Skupština, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 25.01.2016. 19:12h

Sjednica parlamenta, na kojoj se raspravljalo o povjerenju Vladi Mila Đukanovića, danas je i protokolom u mnogo čemu bila drugačija, od uobičajenih posjeta premijera crnogorskoj Skupštini.

Crnogorski parlament završio je raspravu o povjerenju Vladi, a debata će biti nastavljena sjutra kada će poslanici o tome glasati.

Sjednica o povjerenju Vladi osim verbalnih optužbi i na druge načine pokazala je da razvod osamnaestogodišnjeg braka DPS-a i SDP-a ne prolazi tako lako.

Da su odnosi u koaliciji potpuno zahladili, pokazuju i neke sitnice, poput protokolarnih pravila, koja godinama važe u parlamentu, prilikom posjete premijera Mila Đukanovića zakonodavnom domu.

Naime, prvi put za 13 godina, koliko se na čelu Skupštine nalazi lider SDP-a Ranko Krivokapić, Đukanović je u plenarnu salu ušao direktno, a da prije toga nije svratio u kabinet kod Krivokapića, pa onda došao zajedno s njim.

Đukanović je danas napravio još par presedana – iako poznat po kašnjenju, na sjednicu je došao tačno na vrijeme, pa je tako u poslaničkim klupama bio praktično prije svih.

Nakon njega u salu su počeli da ulaze poslanici DPS-a, pa ministri, pa opozicija.

Kršenju uobičajenog, pridružio se i Krivokapić, pa na svoje predsjedničko mjesto, nije ušao na glavna vrata, vjerovatno da ne bi morao da se javi premijeru.

I sam ulazak poslanika i ministara u parlament, danas je zbog protesta DF ispred zgrade donekle bio promijenjen.

Na zadnji ulaz, osim premijera, ušli su i potpredsjednici Vlade Duško Marković i Rafet Husović, šef diplomatije Igor Lukšić i ministar saobraćaja Ivan Brajović.

Ministri koji su se odlučili za prednji ulaz, ispraćeni su zvižducima.

Ipak, najveće negodovanje okupljenih ispred Skupštine, dobili su poslanici Pozitivne Crne Gore, koji su danas u parlament ušli u pratnji obezbjeđenja.

I drugo obezbjeđenje bilo je prisutno unutar parlamenta kao i nikad brojnije novinarske ekipe.

Sama sjednica, osim po međusobnim optužbama DPS-a i SDP-a bila je puna izlaganja koja se nijesu ticala teme pa su se tako često spominjali četnici, ali i politički paraziti, kao i druge nimalo lijepe riječi.

Mjesta je bilo i za aktuelni vaterpolo pa je tako lider Liberalne partije Andrija Popović zamjerio državnom vrhu što nijesu bili na finalu Evropskog prvenstva između Srbije i Crne Gore u Beogradu. Misli da bi nam to pomoglo.

"Predsjedniku Skupštine, predsjedniku Vlade, predsjedniku države trebali ste da budete u Beogradu, da bodrite reprezentaciju u takvom odlučujućem meču. Da damo ozbiljnost svemu tome, vjerovatno sudije Stavridis i Margeta ne bi mogle da sude onakvu pravdu, odnosno nepravdu u takvim okolnostima, govorim možda", kazao je Popović

Popović se nije tu zaustavio već se nakon nekoliko sati javio i ponovo zamjerio što nije bilo dočeka vaterpolista u Podgorici a sve je začinio time što se ajkule vratile iz Beograda avionom Er Srbije.

Bonus video: