Đeka krivi Forcu za kolaps u Ulcinju

"Forca je napravila puno štete, ne predsjedniku Opštine, već Opštini, građanima i radnicima javnih preduzeća. Njih 500 nije primilo plate, kasni se sa potpisivanjem ugovora sa Vodacomom i KFW bankom, koji je vrijedan 20 miliona. Po meni je to nenormalno, da sam bio na njihovom mjestu nikada to ne bih uradio. Stidio bih se, jer iz inata raditi takve stvari, u inat gradu, građanima, svojoj djeci"
6 komentar(a)
Ulcinj, Foto: Screenshot (YouTube)
Ulcinj, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 23.01.2016. 19:19h

Ulcinj nema skupštinsku većinu. Koalicija koju su činili Demokratska partija Fatmira Đeke, Forca Nazifa Cungua i URA, zvanično ne postoji.

Grad je u kolapsu, a ukoliko početkom februara ne dođe do prekompozicije vlasti i DPS ne preuzme vođenje grada, biće raspisani vanredni izbori. U koaliciju sa DPS-om bi i Đeka i Cungu. To je jedan od razloga, zbog kojih je URA napustila koalicione partnere.

"Iz tri razloga smo napustili koalicionu vlast. Prvi je institucionalni haos, koji vlada mjesecima. Drugi - jer se ne poštuje koalicioni sporazum i treći jer naši koalicioni partneri prvo tajno, a sada i otvoreno, pregovaraju sa DPS-om", kazao je Dritan Abazović iz URA.

Aktuelni gradonačelnik, Fatmir Đeka, tvrdi da je kolaps u ulcinjskoj Opštini izazvao samo jedan politički subjekt - Forca. Blokirali su, kaže, krucijalne projekte, rebalans i budžet, koji stoji zaključan u fioci predsjednika Skupštine, iz redova Force.

"Forca je napravila puno štete, ne predsjedniku Opštine, već Opštini, građanima i radnicima javnih preduzeća. Njih 500 nije primilo plate, kasni se sa potpisivanjem ugovora sa Vodacomom i KFW bankom, koji je vrijedan 20 miliona. Po meni je to nenormalno, da sam bio na njihovom mjestu nikada to ne bih uradio. Stidio bih se, jer iz inata raditi takve stvari, u inat gradu, građanima, svojoj djeci", kazao je Đeka.

S druge strane, lider Force tvrdi da je Đeka izgubio njihovo povjerenje jer je zaustavljao razvojne projekte, prekoračio potrošnju budžetskih sredstava, nije ih uključivao na adekvatan način u donošenje važnih odluka, a zakazao je, tvrdi, i u objavljivanju javnih nabavki i tendera.

"Sada je najbitnije da se formira nova vlast, hoće li biti kroz prekompoziciju ili širu koaliciju, vidjećemo. Možda je najbolje da se mandat vrati građanima i da se raspišu novi izbori", kaže Cungu.

Na pitanje da je Forca dostavila ponudu DPS-u, on je kazao da su sa tom partijom vodili razgovore, da su partneri na državnom nivou, te da to nije problematično.

Đeka u ovakvom političkom stavu i ponašanju ipak vidi problem

"Ovaj slučaj djelovanja političkog subjekta, nijesam imao prilike da vidim, to je novo iskustvo za mene. Nije mi jasan cilj, kad opstruiraš i praviš štetu. To je slučaj za stručnjake", kazao je Đeka.

Prvi čovjek grada poručuje da je Ulcinju pod hitno neophodna nova vlast. Spreman je, kako kaže, i na prekompoziciju, ali ne bježi ni od vanrednih izbora.

U URA ipak smatraju da skupštinu treba raspustiti i pripremati se za vanredne izbore.

Bonus video: