Kako su se u firmi iz Nikšića dosjetili da ne isplate odštetu invalidu rada iako ima urednu dokumentaciju

"Ja sam optužio i firmu i privatnika. Tako mi je rekao advokat da moramo tužiti oboje. Ali na sudu se ispostavilo da je moja firma otišla pod stečaj i da ništa nije preduzela povodom mog slučaja"
91 pregleda 8 komentar(a)
Stanko Đešnić, Foto: Screenshot (YouTube)
Stanko Đešnić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 23.01.2016. 19:25h

Stanko Đešnić iz nikšićkog sela Orah je invalid rada koji već 14 godina na sudu traži odštetu i pravdu. Dok je radio u preduzeću Javorak doživio je tešku povredu kada je na radnom mjestu na njega palo drvo. Od tog momenta osuđen je na kolica, ali do danas nije uspio da naplati odštetu, iako ima urednu medicinsku i sudsku dokumentaciju.

Privredni sud je 2008. godine presudio u njegovu korist, ali firma koja se tereti za povredu, privatno preduzeće Klenak iz Nikšića našla je način da Đešnića još jednom ošteti.

"Da ste mi rekli poginućeš taj dan, mogao bih da povjerujem, ali da ću dospjeti u kolica invalidska u to nikad ne bih povjerovao", priča on.

Za tešku povredu, od koje je jedva izvukao živu glavu, odgovorna je privatna firma Klenak, angažovana od Javorka kao ispomoć, a čiji je radnik upravljao mašinom koja je povrijedila Đešnića. Nedugo nakon nesreće, država je Javorak prodala privatnoj kompaniji Mirai iz Nikšića, a odšteta za tešku povredu na radu pala je u zaborav.

"Ja sam optužio i firmu i privatnika. Tako mi je rekao advokat da moramo tužiti oboje. Ali na sudu se ispostavilo da je moja firma otišla pod stečaj i da ništa nije preduzela povodom mog slučaja", kazao je Đešnić.

Kako je slučaj tri godine spavao u fioci, Stankov sin odlučuje da se posveti pravu i uz advokatsku pomoć dobija presudu. Tako se barem činilo u prvi mah.

"Privatno preduzeće Klenak iz Nikšića osuđeno na oko 39.000 eura da isplati, ali oni uvode stečaj i otvaraju novu na ime sina. Samo promijenili ime, a ovu doveli u stečaj", rekao je Jovan Đešnić.

Novac je naplaćen, ali se onda, kako kaže Đešnić, pojavio spisak onih koji takođe potražuju novac od firme. Kad su pare podijeljene i država uzela svoj dio, za invalida rada su ostale mrvice.

"Taj privatnik nije plaćao dažbine državne, opštinske, osiguranja. Možda ni njegove radnike. I onda svi su se naplatili i onda meni što je ostalo", priča Stanko.

Njegov sin dodaje da je dio isplaćen advokatu, dio vještacima koji su dolazili na sud, te da je Stanku od svega ostalo oko 2.500 eura.

Sve što Đešnići posjeduju je dio stare kuće u selu Orah, pa su se nadali da bi im mogao pripasti stan. Ali, od Ministarstva rada i socijalnog staranje sve se završilo na obećanjima. Jovica ipak ne odustaje i obećava da će se i dalje boriti da vrati poljuljano dostojanstvo svoje porodice.

"Doći ću u Podgoricu sa porodicom da vidim u čemu je problem. Ako ne mogu da nas prime 14 godina, da nas prime 14 minuta, da vidimo u čemu je problem - je li u zakonu, sudstvu, da je zakon takav da jedan čovjek bude jednostavno - zakoniti invalid".

Bonus video: