Fratini: Članstvo u EU nije poklon ili koncesija

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, Igor Lukšić je kazao da je Crna Gora izvela izuzetne napore kako bi bila dio evropske porodice
1 komentar(a)
Franko Fratini, Foto: Reuters
Franko Fratini, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.01.2016. 12:00h

Evropa nije zamisliva i jedinstvena bez zemalja zapadnog Balkana, ocijenio je predsjednik Italijanskog društva za međunarodne organizacije (SIOI), Franko Fratini.

On je, u organizaciji Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore održao predavanje, na temu "Western Balkans and Montenegro: The European Future", na Univerzitetu Donja Gorica.

Iz te obrazovne institucije je saopšteno da je između Diplomatske akademije i SIOI-a potpisan Memorandum o saradnji.

Navodi se da je Fratini naglasio da je u Crnoj Gori kao prijatelj države.

"Čvrsto vjerujem da Evropa nije zamisliva i jedinstvena bez zemalja Zapadnog Balkana. Članstvo u Evropskoj uniji nije poklon ili koncesija, već pokazatelj nedvosmislenih nastojanja građana i njihove podrške evropskim vrijednostima, ali i nezaobilazne političke volje za integracionim procesima", poručio je Fratini

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, Igor Lukšić je kazao da je Crna Gora izvela izuzetne napore kako bi bila dio evropske porodice.

Prema njegovim riječima, Diplomatska akademija je osnovana prije 13 godina, tri godine prije nezavisnosti Crne Gore, u cilju nastojanja za unaprijeđivanjem osoblja Ministarstva.

"Stoga, potpisivanje memoranduma o saradnji između Diplomatske akademije i SIOI doživljavamo kao potvrdu našeg predanog rada u oblasti evroatlantskih integracija", kazao je Lukšić.

Predavanju su prisustvovali polaznici Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih poslova, predstavnici diplomatskog kora i zainteresovana naučna javnost.

Bonus video: