Naknade majkama sa troje i više djece: Obezbijedili 15, a trebaće 30 do 40 miliona eura

Iako su u Ministrastvu rada i socijalnog staranja očekivali da će se za doživotnu naknadu prijaviti blizu 10.000 majki sa troje ili više djece, ova brojka je već sada premašena
92 pregleda 8 komentar(a)
Centar za socijalni rad, Podgorica, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Centar za socijalni rad, Podgorica, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 14.01.2016. 18:49h

Naknade majkama sa troje i više djece, mogle bi postati problem za budžet. Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja potvrdili su televiziji "Vijesti" da će država morati da izdvoji puno više od 15 miliona eura koliko je odredila za ovu namjenu.

Suma bi mogla dostići između 30 i 40 miliona eura. Kako će se novac obezbijediti, u ministarstvu još ne znaju, ali očekuju da će Vlada naći rješenje.

Iako su u Ministrastvu rada i socijalnog staranja očekivali da će se za doživotnu naknadu prijaviti blizu 10.000 majki sa troje ili više djece, ova brojka je već sada premašena.

"Zaista smo negdje nakon jučerašnjeg sastanka zabrinuti vezano za ovu nadoknadu jer je ogroman broj, čak mnogo više nego što smo očekivali. Neke naše procjene od 30 do 40 miliona će biti i to na godišnjem nivou. To je mnogo, mnogo više nego što je predviđeno budžetskim sredstvima. Računali smo 15 miliona i obezbijedili smo 15 miliona, vjerovatno ćemo ići sa informacijom na Vladi kako bi se obezbijedila neka dodatna sredstva za ovu namjenu", istakao je Goran Kuševija iz Ministarsta rada i socijalnog staranja.

Ispred podgoričkog centra za Socijalni rad ovih dana nema prevelike gužve. Većina majki je uglavnom već predala zahtjeve za ostvarivanje prava na doživotnu mjesečnu naknadu.

Televizija "Vijesti" sprovela je anketu.

"Npr. ja od 100eura, to mi je invalidska penzija, teško bih mogla da živim i tako, sve u svemu mi smo zahvalni. Nije bilo nikakvih problema u vađenju dokumenata, sve to ažurno bilo i fino i baš ono kako treba".

"Šta očekujem, ja se bojim pravo da vam kažem, ako dadnu dadnu, ako ne, ne mogu ništa".

"Ne znam ni da li će to biti sigurno ili ne, mogu ostati i bez ove, mogu i bez ove moje što sam zaradila ostat".

To se kako ističu iz resornog Ministrastva ne može desiti. Prva naknada za majke trebalo bi da bude isplaćena 20. februara, a žene koje žele da je prime već tada, moraju predati zahtjeve do 20. januara.

Međutim, ukoliko majke ne predaju dokumenta do srijede, svakako neće biti zakinute ističu iz Ministarstva i napominju da će se sa prvom isplatom možda kasniti nekoliko dana.

"Ukoliko izostane ovaj mjesec, naredni mjesec će se vršiti dupla potraživanja i svakako će se obezbijediti i niko neće biti uskraćen. Isplata socijale će kasniti par dana iz razloga kako bi upodobili to da se ne duplo ne obračunavaju isplate, da neko kome je ukinuta socijala ne bi primio i socijalu i ovu nadoknadu", rekao je Kuševija.

Koliko će iznosti naknada zavisi od toga kolika je bila prosječna plata u Crnoj Gori prošle godine, a taj podatak bi MONSTAT trebalo da objavi sljedeće sedmice.

I dalje se javljaju nedoumice u vezi Zakona. Naime, iako je prvobitno bilo objavljeno da će se majkama računati i radni staž koji su stekle u inostranstvu na osnovu sporazuma koji je Fond PIO potpisao sa 25 država, iz Ministrastva ističu da se taj sporazum odnosi isključivo na socijalno osiguranje ne i na Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti, te da će zbog toga priznati samo staž ostvaren na teritoriji Crne Gore.

Bonus video: