Šta će se desiti ako Vlada "preživi": Dio opozicije ne isključuje bojkot i proteste

U Demosu ocjenjuju da je premijerov potez o povjerenju Vladi iznuđen jer je, ona već neko vrijeme tehnička, ali ne žele da otkrivaju konkretne poteze, ako bi joj u parlamentu ipak bilo izglasano povjerenje
64 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Ažurirano: 13.01.2016. 18:19h

Ukoliko Vlada premijera Mila Đukanovića preživi glasanje u parlamentu, na sjednici zakazanoj za 25. januar, iz dijela opozicije poručuju da će već dan kasnije imati jasan odgovor.

Iako ne žele da otkrivaju konkretne poteze, nagovještavaju da nije isključeno vaninstitucionalno djelovanje, kroz bojkot i proteste, naročito zbog sumnje da bi mogao biti obesmišljen parlamentarni dijalog za slobodne izbore.

Iz SDP-a, koji je najavio da će uskratiti povjerenje Vladi, DPS upozoravaju da bi svojim potezima mogao destabilizovati političke prilike u zemlji.

U Demosu ocjenjuju da je premijerov potez o povjerenju Vladi iznuđen jer je, ona već neko vrijeme tehnička, ali ne žele da otkrivaju konkretne poteze, ako bi joj u parlamentu ipak bilo izglasano povjerenje.

"Ako ta Vlada bude krpljena i skrpljena na takav način da nije bitno ko će joj dati neophodna 2, 3 ili 4 glasa, onda je to poruka i domaćoj i međunarodnoj javnosti. Šta će se desiti ako ta tehnička Vlada dobije potvrdu, da je tehničkija čak od ove, zaista ostavljam za dan potom", kazao je Goran Danilović, funkcioner Demosa.

I u URI će o daljim potezima odlučivati kada bude jasno je li Đukanovićeva Vlada preživjela provjeru u parlamentu. Nagovještaj, ipak, stiže kroz pojedinačan stav iz ovog Građanskog pokreta.

"URA ne treba da ostane u parlamentarnom dijalogu ukoliko se ispostavi da će ocekivana podrska kabinetu sadašnjeg premijera od strane nekih lažnih opozicionih partija rezultirati opstankom vlasti i ukoliko oni to budu iskoristili za opstrukciju parlamanetarnog dijaloga. Koraci su definitivno vaninstitucionalno djelovanje, vaninstitucionalni pritisci na DPS da organizujemo slobodne izbore", rekao je Neđeljko Rudović, član Građanskog pokreta URA.

U SDP-u ništa ne žele da govore prije odluke u Skupštini. Ponavljaju da ova Vlada nema izborni legitimitet, i upozoravaju na posljedice ukoliko preživi glasanje

"Da li će DPS u narednom periodu, u narednih 10 dana, na njima svojstven način, raznim oblicima pravno-politričkog nasilja uspjeti da namakne neophodnog 41 poslanika, vidjećemo. Ukoliko se to desi to će biti znak političko-pravnog nasilja to će biti uvod u dalju destabilizaciju politickih prilika, a moguće da u okviru DPS-a ima još uvijek određenih anti-NATO krugova kojima je cilj da destabilizacijom političkih prilika u Crnoj Gori na neki način blokira dalji prut prema EU i NATO", kazao je Ivan Vujović iz SDP.

Upozorenje stiže i od Demokrata, koje će, kako su saopštili televiziji "Vijesti", ukoliko Vlada dobije povjerenje, imati odgovor, koordinisan sa opozicionim partnerima.

"Upozoravamo Đukanovića i Pajovića da se ne igraju sa Crnom Gorom, njenim građanima i njenim institucijama, jer svaki oblik političke korupcije, kojim su očigledno skloni, politički destabilizuju državu Crnu Goru i parališe njene institucije, jer ukoliko dijalog ne da rezultata, koji vodi ka slobodnim i fer izborima, Đukanovića čeka bojkot izbora i protesti na sam dan izbora", saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

Iz SNP-a su Televiziji "Vijesti" odgovor na ovo pitanje obećali za sjutra

Iz opozicije ipak poručuju da ostaju u parlamentarnom dijalogu sve dok on bude imao smisla.

"Ako DPS bude minirala dogovor, pokazala tu neiskrenost, onda će DPS biti kriva za propast dijaloga i ta koja će biti uzročnik dalje nestabilnosti i daljeg produbljavanja krize", rekao je Neđeljko Rudović.

"Bićemo posveceni radu ovdje u Radnoj grupi sve do trenutka dok ima ikakvog smisla i zaista treba nevjerovatno obrazloženje da bilo koja opoziciona struktura spasi Vladu u raspadanju zbog navodnog nacionalnog interesa", kazao je Goran Danilović.

Iz SDP-a poručuju da će učiniti sve da se dijalog o slobodnim izborima nastavi.

"Da se oko uslova za fer izbore ne dijelimo i ne destabilizujemo na taj način politički Crnu Goru", istakao je Ivan Vujović.

Sjednica na kojoj bi trebalo da se glasa o povjerenju Vladi zakazana je za 25. januar Tada će, kako nezvanično saznaje Televizija "Vijestit, Demokratski front ispred parlamenta postaviti binu, na kojoj će moći da se prati ta sjednica i glasanje, a pozvaće i građane da im se pridruže i zajedno sačekaju ishod.

Bonus video: