EVROPSKI INFORMATIVNI CENTAR

U Briselu otvorena izložba fotografija "Vrijednosti Evrope – pogledi iz Crne Gore"

Pobjednička fotografija, autorke Đulije Kardović iz Rožaja, dobila je najveći broj "lajkova", 5.391, što je autorki obezbijedilo novčanu nagradu od 500 eura i nagradno putovanje u Brisel
107 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2016. 15:12h

Izložba mladih crnogorskih autora na temu "Vrijednosti Evrope – pogledi iz Crne Gore" otvorena je u Evropskom informativnom centru u Briselu.

Fotografije inspirisane vrijednostima čijem je stvaranju, unapređenju ili afirmaciji doprinio proces evropskih integracija Crne Gore dio su izložbe koju organizuju Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija i Ministarstvo kulture, u saradnji sa Generalnim sekretarijatom Savjeta Evropske unije.

Postavku izložbe čine 25 radova mladih crnogorskih fotografa i foto entuzijasta. Izložene fotografije selektovane su javnim glasanjem ljubitelja fotografije na zvaničnoj Facebook stranici Misije Crne Gore pri Evropskoj uniji.

Pobjednička fotografija, autorke Đulije Kardović iz Rožaja, dobila je najveći broj "lajkova", čak 5.391, što je autorki obezbijedilo novčanu nagradu od 500 eura i nagradno putovanje u Brisel.

Na nagradnom foto konkursu učestvovalo je 19 crnogorskih autora, čiji su radovi izazvali veliko interesovanje korisnika Fejsbuka, ostvarivši preko 130,000 pregleda i više od 16,000 "lajkova".

Direktorica za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Ajhorst otvarajući izložbu ocijenila je da je zadivljujće sa koliko vještine su mladi crnogorski autori kroz svoje radove uspjeli da izraze bogatstvo i raznolikost evropskih vrijednosti.

"Kao što znamo Evropska unija nije sama sebi cilj. Unutar EU radimo zajedno na prevazilaženju izazova i podsticanju promjena, na bazi duboko ukorijenjenih zajedničkih vrijednosti. Divno je vidjeti kako ove vrijednosti izražavaju fotografi iz zemlje koja je na putu ka članstvu u Uniji", navela je Ajhorst.

Šef Misije Crne Gore pri Evropskoj uniji ambasador Ivan Leković je naveo da je zajedničko za fotografije jedinstvena poruka da je, za mlade ljude u Crnoj Gori, biti dio ujedinjene Evrope zapravo obećanje boljeg života.

Direktor za komunikacije i medije u Savjetu Evropske Unije Pol Riderman izrazio je zadovoljstvo da je Generalni sekretariajat Savjeta bio u prilici da ljubiteljima fotografije u Briselu predstavi radove mladih crnogorskih autora.

Galerija