Pejović: Poboljšan kvalitet života prekograničnim IPA projektima

Iz MVPEI je saopšteno da će se uspješna saradnja Crne Gore i Hrvatske nastaviti u okviru novog trilateralnog programa Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora IPA 2014-2020
0 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Foto: Vlada Crne Gore
Aleksandar Pejović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 11.01.2016. 16:14h

Kvalitet života u prekograničnom području Hrvatske i Crne Gore poboljšan je IPA Prekograničnim program te dvije države od 2007-2013. godine u okviru programskog prioriteta stvaranja pogodnih prirodnih i socio-ekonomskih uslova, ocijenio je nacionalni koordinator za Evropsku uniju (EU), Aleksandar Pejović.

Danas je u Podgorici održana Završna konferencija IPA Prekograničnog programa Hrvatska - Crna Gora 2007-2013.

Program je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), počeo 2008. godine i kroz tri javna poziva dosad je ugovoreno 17 projekata ukupne vrijednosti oko 6,5 miliona eura.

"Šansu koju je pružio ovaj program iskoristilo je ukupno 80 partnera, iz javnih institucija, nevladinih organizacija, opština i županija, obrazovnih institucija, poslovnih udruženja razvojnih agencija, međunarodnih organizacija i sportskih klubova", navodi se u saopštenju.

Realizovani su, dodaje se, značajni projekti u oblastima zaštite životne sredine, prirodnog i kulturnog nasljeđa, socioekonomskog razvoja, s naglaskom na turizmu, jačanja saradnje između institucija, građana i civilnog društva, te u oblastima kulture, obrazovanja i sporta u cilju podsticanja razvoja zajednice i poboljšanja susjedskih odnosa.

Pejović je na konferenciji za novinare naglasio da su se projekti u okviru ovog Programa realizovali tokom procesa pristupanja Hrvatske EU, koja je od jula 2013. članica te organizacije.

"Na taj način su projektni partneri imali prilike da steknu korisna znanja i iskustva koja će primjeniti i u procesu pridruživanja Crne Gore EU“, kazao je Pejović.

On je precizirao da je u sva tri poziva 545 projektnih partnera iz Hrvatske i Crne Gore podnijelo 121 aplikaciju vrijednosti preko 36 miliona eura, što je šest puta više od raspoloživih EU sredstava, što pokazuje veliko interesovanje za prekograničnu saradnju.

"IPA Prekogranični program Hrvatska - Crna Gora 2007-2013 je poboljšao kvalitet života u prekograničnom području Hrvatske i Crne Gore kroz implementaciju projekata u okviru programskog prioriteta stvaranja pogodnih prirodnih i socio-ekonomskih uslova, poboljšanjem saradnje u zajednički odabranim sektorima i međususjedskih odnosa u prihvatljivim oblastima“, naglasio je Pejović.

Direktorica Agencije za regionalni razvoj Hrvatske, Ines Kos je istakla visok stepen ugovorenih i iskorišćenih sredstava u okviru ovog Programa što pokazuje da je urađen veoma dobar posao.

Detalje o projektima, postignute rezultate i ostvarene koristi učesnicima konferencije su prezentovali predstavnici organizacija i institucija korisnika kroz tri programske mjere.

"Program prekogranične saradnje Hrvatska-Crna Gora je pokazao da granica nije linija koja razdvaja već prilika da kroz prekograničnu saradnju doprinesemo društveno ekonomskom razvoju prekograničnih područja“, kaže se u saopštenju.

Iz MVPEI je saopšteno da će se uspješna saradnja Crne Gore i Hrvatske nastaviti u okviru novog trilateralnog programa Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora IPA 2014-2020.

Program, kako se navodi, finansira EU kroz Instrument pretpristupne podrške.

"U okviru ovog programa korisnicima će na raspolaganju biti bespovratna sredstava EU u iznosu od 57,1 miliona eura, dok ukupna vrijednost programa s nacionalnim sufinasiranjem iznosi 67,2 miliona eura", precizira se u saopštenju.

Ta sredstva, kako je pojašnjeno, opredijeljena su za realizaciju projekata koji imaju za cilj poboljšanje kvaliteta socijalnih i zdravstvenih usluga, zaštite životne sredine, promociji energetske efikasnosti, razvoju turizma i očuvanju kulturne i prirodne baštine, kao i jačanju konkurentnosti i razvoju poslovnog okruženja.

Bonus video: