Kolašinci žele ulicu u čast "El grande Milovana“

Milovan Jakšić je na prvom svjetskom prvenstvu u Urugvaju daleke 1930. godine proglašen je za najboljeg golmana planete
327 pregleda 8 komentar(a)
Milovan Jakšić
Milovan Jakšić
Ažurirano: 09.01.2016. 20:53h

Sportski savez Kolašina pokrenuo je inicijativu da jedna ulica u tom gradu dobije ime po njihovom sugrađaninu, nekadašnjem golmanu fudbalske reprezentacije Jugoslavije Milovanu Jakšiću.

"El grande Milovan“ na prvom svjetskom prvenstvu u Urugvaju daleke 1930. godine proglašen je za najboljeg golmana planete. Jedna od ulica u Montevideu i danas nosi njegovo ime pa inicijatori kažu – zašto ne bi mogla i u Kolašinu.

"Zato što je on svojim sportskim radom i kao učesnik i osvajač medalje na prvom svjetskom prvenstvu i najboljim golmanom prvog svjetskog prvenstva ispisao jednu fudbalsku istoriju,ušao u fudbalske i sportske legende i da kao takav zaslužuje da poslije toliko godina i decenija da se po njemu nazove jedna od ulica u našem gradu", kaže za TV Vijesti Željko Vukićević iz Sportskog saveza Kolašina.

Svjetsku slavu Jakšić je zavrijedio braneći na prvom fudbalskom šampionatu svijeta u Urugvaju daleke 1930. godine u pobjedi Jugoslavije nad Brazilom. Mediji tog vremena veličali su El grande Milovana kao čovjeka sa deset ruku. O Milovanovom uspjehu i životu njegovi Kolašinci saznali su zahvaljujući filmu i TV seriji ,,Montevideo bog te video,, koja se prikazivala na TV Vijesti.

Sa idejom da jedna ulica u njihovom gradu nosi naziv po tada najboljem golmanu svijeta saglasni su mnogi od njih.

"S obzirom da u Urugvaju postoji jedna takva ulica zašto ne bi bila i u Kolašinu a čovjek je Kolašinac. Mislim da je to dobra ideja ko je pokrenuo, mislim da je to u redu", kaže stanovnik Kolašina Dejan Medenica

"Bar po nečemu da se prepoznajemo. Jedino smo poznati po nekim drugim stvarima, a po tome nijesmo sigurno jer ulice nijesu dobijale prave nazive", kaže Darko Popović iz Kolašina.

Kolašinskom lokalnom parlamentu, koji na kraju odlučuje, inicijatori ove ideje će olakšati posao.

"Obilaznica u Kolašinu nema još uvijek zvaničan naziv ,znači ulica od raskrsnice ulazak u Kolašin do crkve sv. Dimitrija. Specifično je što bismo mogli na tom samom ulazu na tu ulicu po gornjoj strani na betonu da se iscrta jedan fin grafit Milovana Jakšića a kod crkve da se uradi jedna spomen ploča", priča Vukićević.

O tome da li će se na toj spomen ploči naći ime jednog od najčuvenijih Kolašinaca koji je iz rodnog grada otišao kao siroče, odlučiće lokalni parlament na nekoj od narednih sjednica.

Bonus video: