JOŠ NIKO NIJE ODGOVARAO

Ko je napao policiju na protestima DF-a: Huligani ili ubačeni elementi?

"Policija do danas nije identifikovala ni jedno lice koje je u protestima od 24.10.2015. godine izvršilo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti", saopšteno je iz Vrhovnog državnog tužilaštva
52 pregleda 25 komentar(a)
DF Protesti, Foto: Filip Roganović
DF Protesti, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 12.02.2019. 00:41h

Dva i po mjeseca nakon nereda na protestima Demokratskog fronta (DF) ispred Skupštine još niko nije odgovarao zbog napada na policiju.

Sama policija još nije otkrila nijednog huligana protiv kojeg bi se mogla podnijeti krivična prijava već je podneseno samo 14 prekršajnih, iako za napad na policiju kazna zatvora može da ide i do pet godina zatvora.

Tako državni udar, kako ga je odmah prozvala Vlada, za sada ostaje nekažnjen, a u DF-u ponavljaju da upravo to potvrđuje njihovu tezu da je nerede izazvala sama vlast. 

Iako je, prema zvaničnoj informaciji Uprave policije, na protestima DF-a 24. oktobra povrijeđeno 35 policajaca, za to do sada niko nije krivično odgovarao, a i ne zna se hoće li uopšte, potvrđeno je Televiziji "Vijesti" iz Vrhovnog državnog tužilaštva.

"Policija do danas nije identifikovala ni jedno lice koje je u protestima od 24.10.2015. godine izvršilo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti", saopšteno je iz Vrhovnog državnog tužilaštva.

A nije da nijesu ništa uradili. Iz Uprave policije saopštavaju da su do sada identifikovali 39 osoba za koje postoji sumnja ili indicija da su napale policijske službenike ili izazvale druge incidente tokom protesta.

"Od tih 39 lica, do sada je nadležnom Područnom organu za prekršaje podnijet zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv 14 lica, dok je protiv dva lica podnijeta krivična prijava. Obrada u vezi sa ostalih 23 lica je u toku, kao i mjere i radnje koje policijski službenici u konsultaciji sa nadležnom tužilaštvom sprovode na identifikovanju drugih lica koja su izazivala incidente ili učestvovala u njima", navodi se u saopštenju Uprave policije.

U članu 376 Krivičnog zakonika piše da će se onaj ko napadne službeno lice u vršenju službene dužnosti, kazniti zatvorom do tri godine. Ako mu nanese laku povredu ili zaprijeti upotrebom oružja, kazna ide i do pet godina.

Neki policajci su te večeri i teže povrijeđeni, ali policija i pored brojnih snimaka ali i svojih podataka o bezbjednosno-interesantnim osobama još nije otkrila nijednog huligana protiv kojeg bi mogla podnijeti krivičnu prijavu.

Kako vrijeme protiče, to će sve teže ići a posebno je opasno to što se nekažnjavanjem napadača praktično daje mogućnost da to isto ponove. Iz DF su se te noći branili da je huligane u stvari ubacila vlast da namjerno izazovu nerede.

Sada, kada se ni poslije dva i po mjeseca ne zna ko su osobe koje su bacale molotovljeve koktele, baklje i kamenje na policiju, još su uvjereniji da su bili u pravu.

"To ponašanje policije i ta nemogućnost, neznanje ili nemoć d procesuiraju odgovorne za napad na policiju dovoljno govori da su protesti što se tiče DF bili mirni odnosno da su nemire izazvale policijske ili parapolicijske snage", istakao je Milutin Đukanović iz DF.

Đukanović kaže da je i sam DF kao organizator protesta u nekoliko navrata tražio od nadležnih informaciju ko je i kako kažnjen zbog napada na policiju ne samo 24. već i 17. i 18. oktobra.

"Oni evo dva mjeseca ne mogu da nađu ko je nosio fantomke. Mi želimo da policija to saopšti, da vidimo fotografije, ali ne mogu da ih nađu. Policija to neće da riješi, a imaju dovoljno dokaza jer je sav taj prostor okružen sa bezbroj kamera i ukoliko postoji volje to se može brzo riješiti", kazao je Đukanović.

Nakon nereda pred Skupštinom vlast je odmah saopštila da se radilo o pokušaju državnog udara i rušenja države. Postavlja se pitanje zašto onda nadležni nijesu tako revnosni da otkriju one koji su to navodno pokušali da učine. Krivični postupak zbog nereda na protestima za sada je pokrenut jedino protiv poslanika Nove srpske demokratije Andrije Mandića i Slavena Radunovića, zbog sumnje da su 24. oktobra demonstrante pozivali na nasilnu promjenu ustavnog uređenja. Njima je Skupština pred Novu godinu skinula imunitet kao i njihovom kolegi iz DF Milanu Kneževiću, koji se tereti za napad na policiju 17. oktobra, nakon čišćenja šatora ispred parlamenta. 

Preporučujemo za Vas