Evropske prijestonice kulture Vroclav i San Sebastijan

U 2017. priestonice evropske kulture biće danski Arhus i kiparski Pafos, u 2018. Valeta na Malti i holandski Leuvarden, a u 2019. bugarski grad Plovdiv i italijanska Matera
74 pregleda 0 komentar(a)
Vroclav, Foto: Wikimedia.org
Vroclav, Foto: Wikimedia.org
Ažurirano: 08.01.2016. 09:49h

Vroclav i San Sebastijan biće Evropske prijestonice kulture 2016, a program će u poljskom gradu zvanično početi 17. januara, uz prisustvo evropskog komesara za obrazovanje i kulturu Tibora Navračiča, i u španskom 23. januara.

Ova godina je 31. u kojoj se realizuje jedan od najpopularnijih projekata Evropske unije - Evropska prijestonica kulture.

"Izbor za Evropsku prijestonicu kulture pomaže gradovima da stvore osjećaj zajedništva i ostvare dugotrajne dobrobiti za svoje građane i ekonomije. Želim Vroclavu i San Sebastijanu da uspješno prikažu svoje kulturne programe", istakao je Navračič, prenijela je Evropska komisija.

Manifestacije u Vroclavu počeće za vikend 15-17. januara, a glavni događaj će biti parade sa četiri kraja grada koje će se ujediniti na centralnom trgu Rinek.

Parade će predvoditi više od 1.000 umjetnika koji će predstavljati četiri "duha" Vroclava - Duh mnogo lica, Duh inovacija, Duh obnove i Duh potopa.

Moto Vroclava kao Evropske prijestonice kulture u 2016. "Prostor ljepote", zasniva se na ideji metamorfoze i raznovrsnosti i oslanja se na jedinstvenu istoriju transformacije tog grada.

Vroclav će u 2016. postati i Uneskova Svjetska prestonica knjige. Kulturni program tog grada za ovu godinu uključuje i Međunarodni dan džeza, festival Evropa pjeva i Međunarodnu pozorišnu olimpijadu.

San Sebastijan će program pokrenuti nizom događaja tokom pet dana, počev od 20. januara, kada se održava gradska proslava - festival bubnjara Tamborada (Tamborrada).

Moto Donostije, na baskijskom, ili San Sebastijana, na španskom, biće "Kultura koegzistencije" a cilj je da se promovišu bolji načini zajedničkog života kroz umjetnost i kulturu.

Osnovne vrijednosti programa španskog grada odražavaće tri svetionika - Svetionik života (pojedinaca i društva), Svetionik mira (poštovanja i koegzistencije) i Svetionik glasova (raznovrsnosti i uzajamnog razumijevanja).

U 2017. priestonice evropske kulture biće danski Arhus i kiparski Pafos, u 2018. Valeta na Malti i holandski Leuvarden, a u 2019. bugarski grad Plovdiv i italijanska Matera.

Bonus video: