Šulc: Eliminisati sve prepreke u poslovanju

"Prvenstveno smo bili fokusirani na dalje uvođenje tehnologije bazirane na optičkim vlaknima (optika do kuće) i na širenje mobilne pristupne mreže (4G i 3G). Sa zadovoljstvom mogu da vam kažem da smo godinu završili sa više od 11,6 hiljada korisnika optičke mreže i pokrivenošću više od 42 hiljade domaćinstava", precizirao je
79 pregleda 2 komentar(a)
Rudiger Šulc, Foto: Savo Prelević
Rudiger Šulc, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.01.2016. 14:49h

Crna Gora bi trebalo da, kroz usvajanje regulatornih okvira i standarda EU, teži da eliminiše sve prepreke koje se tiču poslovanja i da radi na povećanju predvidljivosti regulatornih aktivnosti, ocijenio je generalni direktor Crnogorskog Telekoma, Rudiger Šulc.

On je kazao da je povećanje predvidljivosti regulatornih aktivnosti i kreiranje održivog okruženja kroz razmjenu iskustava i najbolju praksu veoma važno ukoliko se želi imati elektronska komunikaciona djelatnost koja se dalje može razvijati i omogućavati dugoročne investicije.

"Da bismo dostigli najviše standarde u razvoju međunarodnog poslovanja i strategije naša djelatnost naglašava ogromnu važnost predvidljivog poslovnog okruženja", rekao je Šulc u intervjuu agenciji Mina-business.

On smatra da bi pružaocima usluga koji posluju u međunarodnom okruženju kao dio korporativne grupe, kao što je to slučaj sa crnogorskim operatorima, trebalo omogućiti da primijene rješenja koja su integrisana tehnički i organizaciono na nivou međunarodnih grupa da bi se došlo do inovacija, poboljšanih usluga i optimizovanih resursa.

"Crna Gora bi trebalo da, kroz usvajanje regulatornih okvira i standarda EU, teži da eliminiše sve prepreke koje se tiču poslovanja, upotrebe elektronske komunikacione infrastrukture, prateće opreme i interoperabilnosti", ocijenio je Šulc.

Imajući to u vidu, kako je dodao, operatori bi trebalo da, po osnovu komercijalnih ugovora za potrebe sopstvenih mreža, koriste elektronsku komunikacionu infrastrukturu, uređaje i opremu drugih operatora u Crnoj Gori i inostranstvu, poštujući odredbe Zakona o elektronskim komunikacijama i druge odredbe koje su na snazi.

On je kazao da je prošla godina za Crnogorski Telekom bila godina sa puno dešavanja, s obzirom na to da su radili na nekoliko velikih investicionih projekata u isto vrijeme.

"Prvenstveno smo bili fokusirani na dalje uvođenje tehnologije bazirane na optičkim vlaknima (optika do kuće) i na širenje mobilne pristupne mreže (4G i 3G). Sa zadovoljstvom mogu da vam kažem da smo godinu završili sa više od 11,6 hiljada korisnika optičke mreže i pokrivenošću više od 42 hiljade domaćinstava", precizirao je Šulc.

To znači da, kako je objasnio, svako šesto domaćinstvo u Crnoj Gori može da se poveže na superbrzu optičku mrežu. To je čak bolja pokrivenost nego što je to, na primjer, slučaj u Njemačkoj.

"Što se mobilne mreže tiče, prvenstveno smo bili fokusirani na zadržavanje liderske pozicije u 4G segmentu i proširivanje pokrivenosti sa 3G i 4G signalom i podržavanjem sve većih zahtjeva u mobilnom saobraćaju, odnosno prenosu podataka", kazao je Šulc.

Prema njegovim riječima, uporedno testiranje sve tri mobilne mreže međunarodne kompanije P3 Communication je pokazalo da je Crnogorski Telekom operator sa najboljim rezultatima u prošloj godini.

"Pustili smo u rad i servis Hibrid koji kombinuje fiksne i mobilne pristupne tehnologije u jednu, što posebno odgovara korisnicima u prigradskim naseljima koji na taj način mogu dobiti širokopojasnu vezu velike brzine", naveo je Šulc.

Kompanija je, kako je precizirao, kroz partnerstvo sa Ericson-om implementirala projekat koji podrazumijeva pružanje usluga održavanja telekomunikacionih mreža i servisa, gdje su oni preuzeli dio Telekomovih aktivnosti u tom dijelu.

"To će nam omogućiti da se dodatno fokusiramo na nove proizvode i usluge u okviru naših strateških ciljeva, a to su očuvanje liderskog položaja na polju tehnologije i stvaranje vrhunskog korisničkog iskustva. Za Crnu Goru je takođe pozitivno da imamo novu globalnu kompaniju, Ericson, koja posluje u našoj zemlji kao ćerka kompanija", smatra Schulz.

Pored toga, uspješno je, kako je dodao, završena implementacija novog sistema za rad sa korisnicima. Novi sistem pokriva sve poslovne oblasti (fiksna/mobilna telefonija, postpejd/pripejd, poslovni korisnici/građani) i on će omogućiti da pružaju još bolji korisnički servis i uvode puno novih inovativnih proizvoda i ponuda. U pogledu toga Crnogorski Telekom je prvi u Deutsche Telekom Grupi.

"Nedavno smo kompletirali projekat transformacije fiksne telefonske mreže, poslije čega je Crna Gora postala treća zemlja u DT Grupi koja je u potpunosti prešla na IP tehnologiju", naveo je Šulc.

Poslovni rezultati će, kako je najavio, biti u skladu sa ili će nadmašiti ciljeve postavljene za prošlu godinu, a sačuvali su vodeću poziciju u segmentu fiksne telefonije, povećali broj korisnika u širokopojasnom pristupu i televiziji i zadržali liderstvo u postpejd segmentu. To je nešto sa čim treba nastaviti u ovoj godini, koja će biti vrlo interesantna kad se uzme u obzir konsolidacija do koje je došlo na fiksnom tržištu.

Šulc je, govoreći o potpisivanju Međudržavnog sporazuma između Crne Gore, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine o postepenom smanjivanju cijena rominga, rekao da je Crnogorski Telekom nakon njegovog potpisivanja s pravom očekivao da će čitav proces regulacije roaming cijena biti sproveden u skladu sa zakonom i da će, kako je i sam Sporazum predvidio, zakon biti izmijenjen i dopunjen kako bi se obezbijedila zakonita implementacija Sporazuma.

"To se nije desilo, a Upravni sud je svojom presudom od kraja juna prošle godine, po osnovu tužbe operatora, poništio prvobitnu odluku Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) i time izrekao svoj stav o takvom načinu implementacije Sporazuma. Agencija je izdala novu odluku i Sporazum je počeo da važi 1. jula prošle godine, međutim treba sačekati stav Suda i po novoj tužbi operatora na tu odluku Agencije", precizirao je Šulc.

On je ocijenio da je to bio primjer takozvane pretjerane regulacije, jer izlazi iz okvira zakonom predviđenih nadležnosti Agencije.

"U prethodnom periodu smo imali iskustva sa još takvih primjera, od kojih su neki takođe završili s presudom Suda u našu korist nakon čega je Agencija izmijenila svoj stav. Jedan od tih primjera je odluka Agencije da zabrani povećanje iznosa dopune prepaid računa čime je takođe izašla iz okvira svojih nadležnosti", podsjetio je Šulc.

On je kazao da je drugi primjer odluka Agencije da "reguliše" njihov program nagrađivanja lojalnih korisnika Ritam klub, za koji smatraju da je jedini takav primjer regulacije u svijetu, što je za epilog imalo ukidanje programa nagrađivanja.

"Smatramo da ovakvi primjeri nikako ne doprinose poštovanju vladavine prava kome svi težimo dok Vlada Crne Gore i njene institucije čine sve napore da ispune jednu tako važnu obavezu u procesu pridruživanja EU", smatra Šulc.

On je, govoreći o najavama za ulazak četvrtog mobilnog operatora, ocijenio da je crnogorsko tržište premalo za tako veliki broj operatora.

"Ne vidim prostor za profitabilno funkcionisanje četiri operatora. Svjedoci smo da se na drugim tržišta u EU i regionu dešava sasvim suprotno, odnosno konsolidacija tržišta. Imamo nedavni primjer spajanja dva operatora u Makedoniji, koja sada ima dva operatora na populaciju koja je više nego tri puta veća od Crne Gore", smatra Šulc.

On je podsjetio da u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) postoje četiri operatora, a u Evropi, koja ima sličan broj stanovnika, više od 200, što znači da slijedi ogromna konsolidacija na telekomunikacionom tržištu u Evropi.

"No, želim da naglasim da nemamo problema s konkurencijom, jer ćemo nastaviti da korisnicima pružamo kvalitetne inovativne servise koje pružaju najveći operatori u EU i šire", poručio je Šulc.

On je, odgovarajući na pitanje kako tumači najavu EKIP-a da će raspisati javni tender za dodjelu prava na korišćenje radio frekvencija, rekao da očekuju da obezbijede adekvatne i dovoljne resurse po razumnim cijenama, koji će omogućiti nastavak poslovanja i razvoj novih servisa i usluga i inovativnih rješenja, po čemu su i do sada bili prepoznatljivi.

"Iznos koji ćemo izdvojiti za pravo korišćenja radio frekvencija je u direktnoj vezi sa obimom budućih investicija, pa i sa tog aspekta očekujemo da će tender rezultirati u razumnim cijenama za operatore", dodao je Šulc.

On je rekao da u Crnogorskom Telekomu željno iščekuju ovu godinu, jer kompanija slavi desetogodišnjicu T-brenda u Crnoj Gori.

"Radićemo na aktivnostima koje obezbjeđuju najbolje korisničko iskustvo i nove, vrlo konkurentne ponude, a u godini kada označavamo godišnjicu brenda korisnici mogu očekivati i posebne povoljnosti i ponude u svim segmentima, uključujući i posebne ponude za domaćinstva."

"Nedavno smo primili nekoliko nagrada za naše aktivnosti u oblasti društveno odgovornog poslovanja. Od Unije poslodavaca smo dobili nagradu za zaštitu okoline, zahvaljujući našim naporima na smanjivanju emisije CO2 uvođenjem novih tehnologija i uklanjanjem zastarjelih. Takođe, ISKRA nas je prepoznala za naš projekat Za svako dobro, putem koga obezbjeđujemo donacije za nevladine organizacije čiji je cilj poboljšanje života građana u Crnoj Gori, koji pripadaju različitim socijalnim grupama", rekao je Šulc.

On je dodao da je Zavod za transfuziju krvi dao zahvalnicu Telekomu za volonterske aktivnosti na polju davanja krvi.

"Ovakve nagrade su velika motivacija i nešto na što smo ponosni. Nastavićemo da dajemo našem društvu, putem sponzorstava sporta i muzike, putem podrške za one kojima je pomoć potrebna u okviru projekta Za svako dobro, kao i putem naših volonterskih akcija", zaključio je Šulc.

Bonus video: