Boje jutra: Običaji na Badnji dan

U jutarnjem programu TV Vijesti i aktuelnosti iz države i svijeta, kao i servisne informacije Meteo centra TV Vijesti, Auto-moto saveza, Kliničkog centra i Elektroprivrede Crne Gore.
171 pregleda 0 komentar(a)
Boje jutra, Foto: TV Vijesti
Boje jutra, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 05.01.2016. 11:39h

U srijedu, 6. januara pravoslavni vjernici obilježavaju Badnji dan tradicionalnim unošenjem i paljenjem badnjaka, liturgijama u hramovima i porodičnim okupljanjem za posnom trpezom, pred najradosnihi hrišćanski praznik Božić kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista. Ekipa Boja jutra provjerava kakvi se sve običaju vežu za ovaj praznik, kako se obilježava u Podgorici, koliko je badnjaka na ulicama Glavnog grada, te po kojoj se cijeni prodaju.

Na Badnji dan velike su gužve i na podgoričkim pijacama. Ekipa jutarnjeg provjevara kakva je ponuda ribe.

U Bojama jutra Jasmina Đukić, psihoterapeutkinja objašnjava koliki je značaj slavljenja vjerskih praznika za porodicu, naročito u današnje vrijeme kada mnogi imaju sve manje vremena za zajednička okupljanja, ali objašnjava i kako prevazići tzv. „holiday blues” - tugu koju u ovo doba godine pokreću nerealna očekivanja, nemogućnost okupljanja kompletne porodice, pretjerana komercijalizacija praznika, ograničene finansijske mogućnosti, umor i stres.

Januar je period kada počinje sezona gripa. Kakva je situacija u podgoričkim domovima zdravlja u Bojama jutra informiše pedijatrica Paša Divanović.

Sve više srednjoškolaca i studenata odlučuje se da obrazovanje nastavi van Crne Gore. Katarina Pavićević iz Podgorice odlučila se da nakon Gimnazije upiše koledž u Norveškoj. Kakva su njena iskustva nakon prvog semestra prenosi nam Majda Šabotić.

U jutarnjem programu i o Spark.me, jednoj od najvećih marketing konferencija u Jugoistočnoj Evropi, koja će se održati po četvrti put, 28. i 29. maja u hotelu Mediteran u Bečićima, pod organizatorskom palicom kompanije doMEn.

Glavne naslove dnevne štampe komentarisaće Srdan Kosović, urednik portala Vijesti.me.

U jutarnjem programu TV Vijesti i aktuelnosti iz države i svijeta, kao i servisne informacije Meteo centra TV Vijesti, Auto-moto saveza, Kliničkog centra i Elektroprivrede Crne Gore.

Bonus video: