Marovićevo priznanje krivice može se pretvoriti u klasičnu trgovinu?

"Sporazumno priznanje ne sprječava Tuzilaštvo da sprovede postupak proširenog oduzimanja imovine stečene na nezakonit način"
128 pregleda 46 komentar(a)
Miloš Marović, Foto: Luka Zeković
Miloš Marović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.01.2016. 18:57h

To što će Miloš Marović za priznanje da je priikom nelegalne prodaje zemljišta podstrekavao na te nezakonite radnje, uz godinu zatvora, platiti i 380 hiljada eura, u javnosti otvara brojna pitanja. Jedno je porijeklo tog novca.

"Odakle Milošu Maroviću 380 hiljada da jednostavno kupi slobodu. Mi smo čuli da će on to namiriti iz nekretnina. Međutim, ono što imamo na uvid jeste da je većina tih nekretnina koje Miloš Marović posjeduje opretećena hipotekama i nemoguće ih je prodati, odnosno prometovati", kaže za TV Vijesti Dejan Milovac iz MANS-a.

No, i ukoliko Marović to uspije, kaže Milovac, potrebno je ispitati porijeklo njegove ukupne imovine. To akcentuje i Sergej Sekulović iz Centra za građanske slobode, da bi se, kako kaže, izbjegla zamka nepravičnosti samog instituta nagodbe.

Sporazumno priznanje, ističe Sekulović, ne sprječava Tuzilaštvo da sprovede postupak proširenog oduzimanja imovine stečene na nezakonit način.

"Ono što mi kao javnost imamo pravo da znamo, odnosno ono što Tužilaštvo mora da nam javno stavi na uvid – da je sprovedena efikasna, djelotvorna finansijska istraga vezana za gospodina Marovića, odnosno da je Tužilaštvo uradilo sve da utvrdi koju sve imovinu Marović ima i da je učinio izvjesnim da je ta imovina stečena na zakonit način", kaže pravnik Sergej Sekulović.

Motive sporazuma o priznanju krivice i otklanjanje brojnih dilema očekuju i oni koji su glasali za ova zakonska rješenja.

"Mora se veoma jasno saopštiti da li je Sporazum o priznanju krivice sa mlađim Marovićem, mozda, dobar posao, da tako grubo kažem, da bi se lakše dokazalo da su neka druga lica pocinila krivična djela, uključujući i njegovog oca, i lica koja su označena za šefa organizovane kriminalne grupe i posebno da se apostrofira da li je sa ovih 380 hiljada zahvaćena sva ona protiv-pravna dobit koju je mlađi Marović eventualno stekao", kaže samostalni poslanik velizar Kaluđerović.

U SNP-u tumače da Miloš Marović ovom sumom vraća ono sto je u tom predmetu stekao, dodajući da je posebno vazno kako će se riješiti ostali predmeti, kojima je obuhvacen i on i članovi njegove porodice.

"Takođe mi je interesantno kome će taj novac ići jer je u ovom predmetu opština Budva oštećena za 1,4 miliona... Ako ovaj novac ide onako kako se priča - jednoj firmi iz Budve za koju postoje interesantne priče o vlasništvu, može se desiti da ovo proizvede i kontra efekat i da novac završi tamo odakle je krenuo", kaže poslanica Snežana Jonica.

"Ukoliko Tužilaštvo bude sprovodilo efikasne finansijske istrage i ukoliko institut proširenog oduzimanja imovine bude stvarno imao puno primjenu, onda se ta opasnost svodi na najmanju moguću mjeru, u suprotnom može da izgleda kao obična trgovina", smatra Sekulović.

"Bojim se da je to neka praksa koja radi ubrzanja kompletnog postupka može da se primijeni I na neke druge pojedince iz budvanske grupe. Sam potez Tužilaštva da Milošu Maroviću u ovoj fazi istrage kompletne budvanske grupe omogući da sklopi nagodbu govori o tome da jednostavno onaj ko ima novac ne ide u zatvor, ma kako to banalno zazvučalo, a oni koji nemaju moraju da odsluže cijelu zatvorsku kaznu", kaže Milovac.

Zašto javnost ima pravo da sumnja u dosljednu primjenu sporazumnog priznanja krivice Miloša Marovića, objasnjava i Velizar Kaluđerović

"Između ostalog i zbog činjenice da se radi o sinu visokog funkcionera DPS-a, i zbog činjenice da taj čovjek i dalje uporno ćuti i može da se tumači kao neka vrsta nagrade kroz ovaj sporazum – da nastavi tako da ćuti i da na taj nacin štiti najvise funkcionere DPS, uključujući i samog predsjednika i predsjdnika Vlade CG."

Iz vladajuće DPS, TV Vijesti danas nije uspjela da dobije komentar na ovu temu.

Bonus video: