Hrana, računi, ljekovi... kad sve to plate, od čega žive penzioneri?

"Ne znam kako ovi što imaju još manju od mene, ja primam 160 eura i operisana i bolesna i kupujem ljekove, ja ne znam. A sve prvo platim znaš, dažbine, pa što ostane"
50 pregleda 11 komentar(a)
penzija, Foto: Screenshot (YouTube)
penzija, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 04.01.2016. 18:40h

Neko ima toliko novca da može da plati slobodu, a nečija mjesečna primanja dovoljna su tek da se plate računi i kupe osnovne životne namirnice... ili ni toliko. Tako živi ogroman broj crnogorskih penzionera.

Teško je zamisliti život, čak i sa prosječnom penzijom od svega 270 eura, pa se mnogi oslanjaju na podršku i pomoć porodice, živeći u nadi da će biti bolje. Tu nadu dao im je na kraju prošle godine i ministar finansija, najavljujući povećanje penzija. Izborna je godina, pa penzioneri vjeruju da će tako i biti.

Hrana, ljekovi, računi... kad sve ovo oduzme od penzije koju primi, Brankica Vrbica jedva se bori sa skupim životom.

"Ne znam kako ovi što imaju još manju od mene, ja primam 160 eura i operisana i bolesna i kupujem ljekove, ja ne znam. A sve prvo platim znaš, dažbine, pa što ostane".

Kad plati račune i ljekove, za hranu joj ne ostane puno.

"70, 80 možda eura, e sad vi računajte. Neka mi se nađe taj ekonomista, neka mi izračuna, kad košta potrošačka korpa 800 eura, kako mogu da prođem, hljeba i varenike stvarno, više mi je dovde što se kaže".

U Crnoj Gori ima 112.202 penzionera. Prema podacima Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje najniža penzija je 100 eura (100,40 eura), a prima je skoro 4 i po hiljade korisnika (4.463).

U novembru prošle godine, prosječna penzija je iznosila 270 eura (270, 41). Ali, i oni koji primaju malo više od toga teško preživljavaju

"Vrlo teško, ozbiljno ti kažem. Kad ne bi bilo te struje, ona ponese dosta, ovo ostalo bi se moglo proći, ima ove akcije hranom i tako, tu se opet malo lakše prođe", kaže penzioner Mihailo Lazarević.

"70 odsto populacije penzionera vrlo teško može da živi od penzije, osim što se dovijaju na neki način ili preko porodice ili preko nekoga koji ih donira pomalo samo da prežive. Ovih drugih 30 odsto može da ima neku drugu vrijednost, bar da može da živi normalno", kaže Ilija Đukić.

Ako je vjerovati obećanjima, ove godine moći će makar malo bolje. Ministar finansija Radoje Žugić najavio je povećanje prenzija , ali i kako Vlada planira da kroz jednokratnu novčanu pomoć, subvencije za oporavak, i isplatu zimnice zaštiti najugroženije kategorije penzionera.

"Što znam ja, kako su ti izbori, ovo ono, ista stvar vazda se dešava, ista stvar", kaže Lazarević.

Đukić se nada da će biti bolje.

"S nadom je bolje živjeti nego bez nje".

Sa tom nadom, kao i ostali penzioneri živi i Brankica, iako nakon 25 godina rada u trgovini, prima više nego skromnu invalidsku penziju.

"Da ti kažem, muka mi je da idem tamo do Vlade, a sve smo se borili da dobijemo državu, dobismo državu, ni plate ni penzije ni ništa, dokle više, a ja sve mislim u nekakvu nadu živim biće bolje, imaćemo makar tu penziju, tu platu…".

A, penzije kao i plate u crnogorskim uslovima,odavno se ne troše čak ni na odlazak u bioskop ili pozoriste, o ljetovanjima i zimovanjima većina može samo da sanja. Troši se samo koliko da se preživi.

hrana, ljekovi, računi...

Bonus video: