U Budvi zadovoljno trljaju ruke: Ulog za doček Nove se višestruko isplatio

"Već su neke procjene da je promet u Budvi bio preko tri miliona, što govori da je više nego opravdano ulagati u ovako velike događaje"
4 komentar(a)
Nova Godina Budva, Foto: Miloš Ćetković
Nova Godina Budva, Foto: Miloš Ćetković
Ažurirano: 04.01.2016. 18:21h

Prvog radnog dana 2016. ekipa TV Vijesti je posjetila Budvu, gdje još sabiraju turiste i novac zarađen tokom novogodišnjih praznika.

Procjene su da je promet u crnogorskoj metropoli turizma ovih dana bio oko tri miliona eura, što znači da se uloženo višestruko vratilo, kažu u Turističkoj organizaciji grada.

"Nemamo još precizne statističke podatke o strukturi gostiju i dolascima sa strane, ali cilj Nove godine jeste ne samo pun Trg, već naprotiv, puni kapaciteti. Kada su hoteli u pitanju, tu imamo podatak da je 31. decembra bilo 42 odsto gostiju više nego lani, kada govorimo o popunjenosti u privatnom smještaju, neke su procjene da je tu bilo oko 25 hiljada gostiju", kazala je Jelena Rađenović, iz TO Budva.

Svi oni trošili su novac i u brojnim budvanskim restoranima, uglavnom u Starom gradu i njegovoj blizini.

"Iz susjednih zemalja, iz Hrvatske, Srbije, bilo je nešto i iz Rusije, mislim da taj broj gostiju koji je bio možda ove godine je malo bio boljeg kvaliteta, u smislu da su malo više trošili vanpansiona. Svi ovi ugostitelji koji se nalaze oko Starog grada i u toj prvoj zoni, su imali više benefita nego ostale kolege. Možda u nekom doglednom vremenu treba osmisliti pa možda pokrenuti i neki, manjeg obima, doček pa da to bude i u Petrovcu, da naše kolege imaju neke benefite od Nove godine", kaže ugostitelj Vido Markićević.

Toliki broj gostiju bio je izazov za opštinske službe.

"Od 30. decembra pa zaključno sa danas, imali smo stvarno puno posla. Ovih pet ili šest dana smo odradili otprilike oko 100 tona komunalnog otpada, što govori o količni i mobilnosti naših radnika u ovim prazničnim danima", rekao je Đorđe Medin, iz Komunalnog preduzeća.

Budvanski ugostitelji imali su riječi hvale za rad komunalne službe i taksi udruženja. Ali i jednu zamjerku.

"Prodavati piće na tim nelegalnim štandovima, to nije baš primjereno jednoj turističkoj metropoli", kaže ugostitelj Vido Markićević.

Sve u svemu, u Budvi kažu da je najvažnije to što se uloženih 215 hiljada eura višestruko isplatilo.

"Već su neke procjene da je promet u Budvi bio preko tri miliona, što govori da je više nego opravdano ulagati u ovako velike događaje", kazali su iz TO Budva.

Ako je tako, i sljedeće Nove, provod u Budvi je zagarantovan.

Bonus video: