Frapantno stanje u nekim PG vrtićima: Prijetnja zdravlju i bezbjednosti djece

U jednoj od mlađih vaspitnih grupa, na prostoru od 40 metara kvadratnih, upisano je čak 75-oro djece. Nije mnogo bolje ni u jaslenoj grupi – na 20 kvadrata upisano je 31 dijete, a na spavanju ih je zatečeno 18
191 pregleda 21 komentar(a)
vrtić Đina Vrbica, Foto: Luka Zeković
vrtić Đina Vrbica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.01.2016. 18:00h

Problem prebukiranosti pojedinih podgoričkih vrtića odavno je poznat ali je, nakon brojnih žalbi roditelja, ove školske godine u kontrolu morao da krene i ombudsman, koji je ustanovio frapantne podatke u određenim vaspitnim jedinicama.

U izvještaju u koji je Televizija Vijesti imala uvid, utvrđeno je npr. da u vrtiću Poletarac 2 javne ustanove Đina Vrbica djeca čak spavaju na strunjačama, da nema dovoljno umivaonika i toaleta i da sve to ozbiljno prijeti zdravlju i bezbjednosti najmlađih. Ombudsman je preporučio nadležnima da hitno rasterete najbrojnije grupe od kojih neke imaju čak i po 75-oro upisane djece. Iz Ministarstva prosvjete odgovaraju da će dio djece smjestiti u neke adaptirane poslovne prostore u Podgorici ali da se sve ne može uraditi odmah jer je potrebno da se ispoštuje procedura.

Nakon sto su se, zabrinuti i nezadovoljni zbog uslova u vrtićima Poletarac 1 i 2, podgoričke javne predškolske ustanove Đina Vrbica, roditelji prije par mjeseci obratili Ombudsmanu, iz ove institucije krenuli su u ispitni postupak.

U jednoj od starijih vaspitnih grupa u prostoriji od 15 metara kvadratnih zatečeno je 25-oro djece na spavanju, vaspitači su boravili ispred prostorije jer nije bilo dovoljno prostora u učionici, kreveti su bili razmješteni do samih vrata, pa je bila otežana prohodnost i otvaranje vrata, namještaj, stolovi i stolice su izmješteni u hodnik.

U jednoj od mlađih vaspitnih grupa, na prostoru od 40 metara kvadratnih, upisano je čak 75-oro djece. Nije mnogo bolje ni u jaslenoj grupi – na 20 kvadrata upisano je 31 dijete, a na spavanju ih je zatečeno 18.

Prostor je opremljen krevetima za bebe tako da je izuzetno malo prostora ostavljeno za kretanje i aktivnosti najmlađe djece, svega nekoliko metara kvadratnih. Djeca su bila izuzetno uznemirena tokom perioda predviđenog za odmor i spavanje.

Osim što nema dovoljno prostora, Ombudsman je zapazio da fali i namještaja, igračaka, da je sanitarni prostor neadekvatan, da nema dovoljno ventilacije i da je dnevna svjetlost oskudna. Još gore stanje zatečeno je u vrtiću Poletarac 2.

Jedno je je zajedničko kupatilo za sve grupe, gdje više puta u toku dana preko 180-oro djece koristi četiri umivaonika i četiri toaleta.

U jednoj od grupa, prostorija za boravak je 35 metara kvadratnih, broj upisane djece je 75-oro, a na spavanju ostaje i do 47-oro. U pojedinim vaspitnim grupama nema dječjih kreveta, već djeca spavaju na strunjačama na podu, od kojih je troje na jednoj sa istim čaršafom.

Zbog ovakvog stanja, Ombudsman je ustanovi Đina Vrbica i Ministarstvu prosvjete preporučio, između ostalog, da u roku od tri mjeseca nađu adekvatno rješenje za rasterećenje najbrojnijih grupa.

Iz Ministarstva prosvjete kazu da rade na tome.

"Naravno, radi se presjek stanja, prati se kakvi su to uslovi i kao što sam rekla ukoliko postoji potreba za povećanjem broja vaspitača ali i broja zdravstvenih radnika na tome se i radi u zavisnosti od samog broja grupa i djece i stvaraju se uslovi da bi se zadovoljilo sve ono što treba djeci da se pruži", kazala je Marija Jovović iz Ministarstva prosvjete.

Osim tačnih podataka o broju zaposlenih, Zaštitnik zahtijeva i jasne podatke kvadrature radnog prostora po djetetu, prostora za igru, raspoloživost kreveta, potrošnog materijala, didaktičkih sredstava, igračaka.

"Ne mogu konkretno da vam kažem u ovom trenutku da je u nekoj grupi 25 ili 40 djece jer to zavisi od dana, vaspitne jedinice i same grupe i mi smo upućivali djecu u druge vaspittne jedinice u zavisnosti od samog broja, ali ne možemo diskriminisati djecu, cilj je da sva djeca pohađaju predškolsko vaspitanje i obrazovanje", istakla je Jovović.

Da bi taj cilj ispunili, ali i rasteretili postojeće grupe i zadovoljili osnovne standarde, iz Ministarstva prosvjete ponavljaju da će određene prostore u Glavnom gradu prilagoditi potrebama vrtića.

"Tako da će se zadovoljiti sami kapaciteti. Potrebno je malo strpljenja, malo vremena jer sve ove aktivnosti se sprovode u skladu sa javnim nabavkama i mi bismo ponekad željeli da to možemo za jedan dan riješimo ali zakon nas obavezuje da poštujemo propise", objasnila je Jovović.

I dok Ombudsman upozorava da se zbog neadekvatnog prostora i neprimjenjivanja higijensko-sanitarnih standarda povećava rizik po zdravlje i bezbjednost djece, iz Ministarstva prosvjete vjeruju da će problem konačno biti riješen do kraja 2017., kada Glavni grad dobije još četiri nova vrtića u kojima bi bilo smješteno nešto preko hiljadu mališana.

Bonus video: