Ko gubi, a ko dobija glasanjem o povjerenju Vladi premijera Đukanovića?

U najgoroj poziciji je, kaže Vujović, Socijaldemokratska partija, koja nema puno izbora, a vjeruje da bi se mogla poljuljati i pozicija Ranka Krivokapića kao predsjednika Parlamenta
19 komentar(a)
Zlatko Vujović, Foto: Screenshot (YouTube)
Zlatko Vujović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 29.12.2015. 18:51h

Kakav god bio razultat glasanja o povjerenju Vladi premijera Mila Đukanovića, on u ovom trenutku ide na ruku premijeru, ocjenjuje politički analiticar Zlatko Vujović.

Onaj ko će, prema njegovom mišljenju, sigurno imati bitnu ulogu jeste Pozitivna Crna Gora, iako smatra da bi takva prekompozicija na političkoj sceni bila krajnje upitna.

U najgoroj poziciji je, kaže Vujović, Socijaldemokratska partija, koja nema puno izbora, a vjeruje da bi se mogla poljuljati i pozicija Ranka Krivokapića kao predsjednika Parlamenta.

"I ukoliko ga podrži Pozitivna Crna Gora i očisti strukture vlasti od SDP-ovaca i ukoliko natjera samog Krivokapića da glasa za njega, pa na taj način izbije iz njegovih ruku ključna argumanta kritike vlasti i u trećem scenariju – ukoliko budu svi politički akteri prigurani na nove parlamentarne izbore u trenutku kad se za to nije spremno", kazao je Vujović.

Koji scenario je najrealniji, Vujović nije siguran, ali jeste da će veoma važnu ulogu u svemu imati Pozitivna. Objašnjava da je riječ o partiji koja trenutno ima veliku težinu, ali male izborne šanse, jer prema svim istraživanjima ni cenzus ne bi prešla. Ako Pozitivna odreaguje, kako kaže Vujović, očekuje veliki dio javnosti i podrži Vladu, ona više nije opoziciona partija, i to bi moglo biti krajnje sporno.

uli smo da je to riječ o političkoj korupciji ukoliko se tako nešto i desi, definitivno to nije u skladu sa očekivanjima građana jer građani su glasali za zajedničku koaliciju DPS-SDP, pa samim tim isključivanje SDP-a otvara jedno pitanje osporavanja legitimiteta, međutim mi u praksi imamo toga", rekao je Vujović.

Na najvećem gubitku, dodaje on, biće aktuelni koalicioni partner DPS-a, Socijaldemokrate Ranka Krivokapića.

Ni tamo ni ovamo, bez puno izbora, a sve to jer nisu bili dovoljno hrabri da vuku poteze u skladu sa onim što su su javno iskazivali. SDP je, u najkraćem, pritjeran uza zid.

"Ako ostane dosljedan onome što je pričao, ne može dati podršku Vladi. Sa druge strane, ako to uradi, on nema šta da traži među opozicionim političkim partijama - znači u veoma su lošoj situaciji – njima nikako ne odgovaraju parlamentarni izbori u ovom trenutku, ne odgovara im da uđu u izborni proces sa pozicije opozicione političke partije, jer Krivokapić zna da neće raspolagati svim onim resursima na koje je navikao".

Pod uslovom da Vlada preživi glasanje o povjerenju, moglo bi da se otvori i pitanje da li će Ranko Krivokapić i dalje ostati predsjednik Skupštine, napominje Vujović.

Bonus video: