Planirane predstave, likovna kolonija, škola fotografije, festival sport...

"Učešće učenika u projektu i javna prezentacija rezultata projekta će uticati na motivaciju drugih učenika i šire populacije da rade u sličnim projektima i povećaće svijest o važnosti prekogranične saradnje i zajedničkim prirodnim i kulturnim resursima kod lokalne populacije,” kazali su Novosel i Radović
220 pregleda 0 komentar(a)
Milka Novosel, Veselin Radović, Foto: Obrad Pješivac
Milka Novosel, Veselin Radović, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 28.12.2015. 13:29h

IPA projekat prekogranične saradnje "Radeći zajedno za inkluzivnu evropsku budućnost", koji realizuju SŠC Foča i SMŠ „17.septembar“ iz Žabljaka, vrijedan 182,055.52 eura ušao je u svoje drugo “polugodište” saopštili su danas članovi projektnog tima Milka Novosel iz žabljačke i Veselin Radović iz škole u Foči, ističući da on predstavlja logičan nastavak prethodnog projekta “Zajedno stazama prošlosti ka evropskoj budućnosti” koji su ove škole realizovale.

“Cilj projekta poboljšanje kvaliteta prekograničnih ljudskih veza kod mladih kroz organizaciju kulturnih, obrazovnih i sportskih događaja, organizaciju prekograničnih posjeta, radionica o inkluziji i promotivnim aktivnostima tokom kojih će mladi ljudi steći nove kontakte kroz učenje i zabavu. Specifični cilj je jačanje saradnje kroz obrazovno-kulturne i sportske aktivnosti. Ove aktivnosti će pružiti šansu da pričaju, izmijene ideje i iskustva i steknu nova znanja i vještine, da poštuju sebe, svoje vršnjake i okolinu,” kazali su Novosel i Radović.

Tokom implementacije projekta planirane su dvije pozorišne predstave, likovna kolonija, škola fotografije, dva festival sporta i nauke, jedna posjeta muzeju, dvije posjete delegacijama EU u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, šest prekograničnih posjeta lokacijama prirodnog bogatstva, dvije radionice o inkluziji, dvije izložbe učeničkih slika i fotografija.

“Djeca sa posebnim potrebama će učestvovati u projektnim aktivnostima. Zajedničke aktivnosti učenika će omogućiti sklapanje novih prijateljstava, razvoj tolerancije i razumjevanje različitosti. Učešće učenika u projektu i javna prezentacija rezultata projekta će uticati na motivaciju drugih učenika i šire populacije da rade u sličnim projektima i povećaće svijest o važnosti prekogranične saradnje i zajedničkim prirodnim i kulturnim resursima kod lokalne populacije,” kazali su Novosel i Radović.

Projekat je počeo u julu 2015. godine i trajaće 12 mjeseci. Tematski vezan za floru Nacionalnih parkova “Durmitor” i “Sutjeska”. Nabavljena je neophodna oprema a kako bi se štampale GIS mape pristigao je plotner, nabavljena druga ingormatička I sportska oprema i mobilijar.

Bonus video: