ŽABLJAK I TREBINJE

Završen prvi dio prekograničnog IPA projekta dvije škole

Vojinović je napomenuo da je u cilju ostvarenja projektnih zadataka nabavljena prateća oprema, informatička sredstva, setovi za prirodne nauke, sportska oprema, interaktivna tabla i enterijer za namjensku učionicu. Sve to i po završetku ostaje u školama što projekat čini održivim
0 komentar(a)
Zoran Vojinović, Foto: Obrad Pješivac
Zoran Vojinović, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 27.12.2015. 13:32h

Tim profesora i đaka, predvođen direktorom žabljačke OŠ „Dušan Obradović“ Zoranom Vojinovićem, saopštio je dosadašnje rezultate prekograničnog IPA projekta „Obrazovanjem i saradnjom ka zajedničkoj evropskoj budućnosti“, vrijednog 180.000 eura, koji već pola godine realizuje sa OŠ „Sveti Vasilije Ostroški“ iz Trebinja.

„U cilju sticanja novih znanja po raznim obrazovnim oblastima već su odrađeni kampovi na kojima su se djeca upoznavala, družila i stvarala prijateljstva ali i upoznavala prirodne, istorijske i kulturne znamenitosti ovih gradova i država. I što treba istaći dio projekta posvećen je i djeci sa posebnim potrebana. Zato smo se, gostujući u Trebinju posvetili toj populaciji a, pošto u našoj školi nema odjeljenja za djecu sa posebnim potrebama domaćini smo im bili u Herceg Novom. Tokom prve polovine realizacije projekta organizovan je niz radionica, bilo je i sportskih aktivnosti a sve to skupa biće izloženo kao foto ili video materijal na finalnoj prezentaciji,“ kaže Vojinović.

On je napomenuo da je u cilju ostvarenja projektnih zadataka nabavljena prateća oprema, informatička sredstva, setovi za prirodne nauke, sportska oprema, interaktivna tabla i enterijer za namjensku učionicu. Sve to i po završetku ostaje u školama što projekat čini održivim. Ističe da je do sada u projektu učestvovalo po 60 učenika ovih škola, 15. djece sa posebnim potrebama iz Trebinja a da problem predstavlja veliko interesovanje djece za neposredno uključivanje u projekat.

„Drugi dio projekta slijedi. Naš dio predviđa kamp od tri dana na Žabljaku i sedam u Herceg Novom, dok će se u Trebinju kamp održati u trajanju od 10 dana. U planu je obilazak spomenika kulture u ovim regijama i organizovanje sajma kulture. Sve to predstavlja drugi dio projekta. Dosadašnje ocjene su dobre i nadamo se novim pozivima. Naravno opet sa prijateljima iz Trebinja,“ kazao je Vojinović.