Saslušana 82-godišnja Zorka Veljić: Osumnjičena da je član kriminalne organizacije

Kriminalnu grupu, po tvrdnjama Tužilaštva, formirao je Zorkin sin Predrag Veljić, a kao član je označen Rožajac Edževid Dacić
1190 pregleda 21 komentar(a)
Zorka Veljić, Damir Lekić, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Zorka Veljić, Damir Lekić, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 10.12.2018. 20:42h

Specijalni tužilac Saša Čađenović saslušao je 82-godišnju Beranku Zorku Veljić, osumnjičenu da je član kriminalne organizacije, koju je formirao njen sin Predrag.

Grupa kojoj, po tvrdnjama Tužilaštva, pripada starica, bavila se prodajom cigareta na sivom tržištu.

Oslanjajući se na štap i otežanim hodom, u Specijalno tužilaštvo ušetala je oko 11 sati sa svojim advokatom Damirom Lekićem osamdesetdvogodišnja Beranka Zorka Veljić, osumnjičena da je član kriminalne grupe koja se bavila prodajom cigareta na sivom tržištu.

Kriminalnu grupu, po tvrdnjama Tužilaštva, formirao je njen sin Predrag Veljić, a kao član je označen Rožajac Edževid Dacić.

Specijalno tužilaštvo početkom novembra podiglo je optužnicu protiv njih ali je Viši sud nakon razmatranja tužilačkog akta našao da ima procesnih propusta zbog kojih nije ni moglo početi suđenje nesvakidašnjoj kriminalnoj grupi.

To što Zorka Veljić nije saslušana u svojstvu osumnjičene jedan je od razloga što je Viši sud vratio optužnicu Specijalnom državnom tužilaštvu

Prvom optužnicom Predrag Veljić se teretio da je sredinom marta na teritoriji opština Bar i Rožaje, u cilju rasturanja neocarinjenih cigareta, uzeo 2.120 paketa cigareta marke "marbl" koje je prethodno preko firme svoje majke kupio od firme "Unter klaren himel" iz američke savezne države Delaver.

Cigarete je potom smjestio u carinsko skladište u Luci Bar odakle ih je prevezao do Rožaja i predao nepoznatim osobama dok je 45 paketa za 13 hiljada eura prodao okrivljenom Daciću.

Njegova majka se na spisku osumnjičenih našla zato što nije evidentirala kupovinu cigareta niti prikazala da su iste uvezene radi dalje prodaje na području Crne Gore. Umjesto toga, ona je, tvrdi Tužilaštvo, neistinitom dokumentacijom prikazala da su cigarete izvezene u Libiju čime je izbjegla plaćanje poreza, akciza i carina na uvezene cigarete. Zato je tužilaštvo i sumnjiči da je utajom poreza i doprinosa svojoj firmi i kriminalnoj organizaciji pribavila protivpravnu imovinsku korist koja prelazi 100 hiljada eura.

Bonus video: